Slovenskú predajňu zbraní vnímajú v zahraničí ako zdroj pre teroristov

NETKY.SK • 28 November 2015, 07:00 • 2 min
Slovenskú predajňu zbraní vnímajú v zahraničí ako zdroj pre teroristov

BRATISLAVA/NEW YORK - Jedna zo slovenských predajní je vnímaná ako zdroj zbraní použitých pri teroristických útokoch v Európe, napísal dnes denník Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka predstavitelia európskej bezpečnosti uviedli, že znefunkčnené zbrane, legálne zakúpené v obchode, ktorý vlastní spoločnosť AFG Security–Corporation, s.r.o. z Partizánskeho, boli prevezené do bezpečných úkrytov v západnej Európe, najmä do Belgicka. Džihádisti ich v Belgicku sfunkčnili a použili pri januárových teroristických útokoch v Paríži a pri augustovom útoku v rýchlovlaku Thalys vo Francúzsku, ktorý zmarili samotní cestujúci, keď útočníkovi zbraň zlyhala, uviedol Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov bezpečnosti.

 

"Útočná puška AK-47, ktorá bola použitá pri zmarenom útoku v rýchlovlaku Thalys, pochádzala od toho istého dodávateľa ako zbrane použité v januári," citoval denník nemenovaného francúzskeho policajta, ktorý je údajne oboznámený s prípadom. "Strelci nedostali samotné zbrane priamo zo Slovenska, ale od sprostredkovateľa v Belgicku," dodal nemenovaný policajt.

 

Denník ďalej píše, že František Gajdoš, syn majiteľa obchodu, nedávno pre Wall Street Journal uviedol, že ide o legálne podnikanie a že "zbrane predávame mnohým ľuďom a niektorí z nich sú cudzinci". Gajdoš dodal, že ešte predtým, ako sa v júli sprísnila slovenská legislatíva týkajúca sa zbraní, predali znefunkčnené zbrane osobám v "mnohých krajinách EÚ vrátane Belgicka," napísal Wall Street Journal.

 

Francúzski a ďalší európski bezpečnostní predstavitelia podľa denníka momentálne skúmajú, či znefunkčnené zbrane zo Slovenska neboli použité aj pri útokoch v Paríži z 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych. "Musíme ešte vystopovať ich pôvod," citoval denník nemenovaného predstaviteľa francúzskej vlády, ktorý je zapojený do vyšetrovania. "Ale obávame sa, že zistíme, že išli tradičnou cestou," dodal zdroj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies