Slovensku podľa prokuratúry chýba jednotná definícia "domáceho násilia"

NETKY.SK • 7 Október 2015, 10:13 • 2 min
Slovensku podľa prokuratúry chýba jednotná definícia "domáceho násilia"

BRATISLAVA - Právnemu systému na Slovensku chýba jednotná a komplexná definícia pojmu "domáce násilie". Konštatuje to Správa o činnosti prokuratúry SR za rok 2014, ktorú zverejnila Generálna prokuratúra (GP) SR.

slovakia

left justify in out

Z tohto dôvodu podľa dokumentu v súčasnosti nie sú k dispozícii súhrnné hodnotné údaje o domácom násilí. Nepresné údaje v rôznych štúdiách alebo výskumoch podľa GP nezodpovedajú reálnemu poznaniu domáceho násilia, v dôsledku čoho nemožno dostatočne analyzovať jeho úroveň, štruktúru, dynamiku ani prognózu jeho vývoja.

 

Domáce násilie je v súčasnosti podľa dokumentu vnímané z viacerých uhľov pohľadu. "Typickým je rozlišovanie domáceho násilia v pravom a odvodenom zmysle slova. Za domáce násilie v pravom slova zmysle sa často považuje výhradne násilie na ženách. Za násilie v nepravom slova zmysle sú potom označované všetky ostatné formy domáceho násilia, napríklad na deťoch alebo senioroch," konštatuje správa. Rôznosť definícií a prístupov k domácemu násiliu podľa GP neumožňuje vykonávať systematický a pravidelný zber dát o jeho výskyte v spoločnosti. Dotýka sa to aj evidencie trestných činov spojených s domácim násilím. Navyše Trestný zákon neobsahuje skutkovú podstatu trestného činu domáceho násilia. Jeho prejavy sú postihované prostredníctvom viacerých trestných činov. Najčastejšie ide o trestné činy ublíženia na zdraví, pozbavenia osobnej slobody, sexuálneho násilia alebo týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

 

Dlhodobé domáce násilie v niektorej z jeho foriem (fyzické, psychické, sexuálne násilie, sociálna izolácia alebo ekonomická kontrola) medzi členmi domácnosti alebo zverenými osobami zahŕňa predovšetkým zločin týrania blízkej osoby a zverenej osoby. Počet obvinených osôb, voči ktorým bolo pre tento trestný čin skončené prípravné konanie, od roku 2009 podľa GP neustále klesá. Kým v roku 2009 bolo evidovaných až 267 obvinených osôb, v roku 2013 to bolo len 196 a v roku 2014 iba 175 osôb. Zodpovedá tomu i pokles obžalovaných a odsúdených za tento trestný čin. Okrem demografických príčin ako pokles počtu obyvateľstva či uzavretých manželstiev, znižovanie počtu obvinených osôb pre trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby a zároveň zvyšovanie latencie tohto druhu trestnej činnosti podľa správy zjavne ovplyvňuje aj pretrvávajúca ekonomická, sociálna a psychická závislosť poškodených osôb na domácom agresorovi. Poznatky z viacerých krajských prokuratúr podľa dokumentu naznačujú trvalé problémy spojené s dokazovaním a dokumentovaním domáceho násilia, pretože obete týrania aj napriek podanému trestnému oznámeniu často svoje výpovede menia, správanie tyrana bagatelizujú a odmietajú v ďalšom priebehu trestného konania vypovedať. Razantnejší postup sa tak očakáva od blízkeho okolia obete a ďalších zainteresovaných orgánov.

 

Obeťami domáceho násilia sú v prevažnej miere ženy a deti. Detská obeť nezriedka vystupuje v úlohe svedka rodičovského alebo partnerského násilia. "Muži ako obete domáceho násilia boli zaznamenaní veľmi ojedinele," konštatuje správa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona