Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 19:19 • 2 min
Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu

BRATISLAVA – Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu, ubezpečuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore občanom k situácii na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Ľudí vyzýva, aby zostali pokojní. Pripomína, že suverenitu Slovenska chráni Severoatlantická aliancia (NATO). „Nie je dôvod na paniku. Ostaňme pokojní a rozvážni. Našou odpoveďou na súčasnosť je, že dokážeme ďalej viesť normálne životy, a tak ako doteraz prejavovať solidaritu a poskytovať pomoc trpiacim Ukrajincom,“ uviedla prezidentka.

 

Hlava štátu rozumie obavám a neistote ľudí. Pripomína však, že Slovensko chránia spojenci NATO. „Sme súčasťou kolektívnej bezpečnosti a našu suverenitu chráni 30 mocných krajín sveta - naši spojenci z Aliancie. Obranná sila tohto spoločenstva demokratických štátov robí zo Slovenska bezpečné miesto,“ zdôraznila.

 

 

Čaputová vyzdvihla zjednotenie medzinárodného spoločenstva. „Až 141 štátov z Organizácie spojených národov odsúdilo ruskú agresiu voči Ukrajine a žiadajú okamžité stiahnutie ruských vojsk. Vojnovými zločinmi proti Ukrajincom sa začne zaoberať Medzinárodný trestný súd v Haagu na základe podania 39 krajín - vrátane Slovenska,“ pripomenula. Prezidentka poukázala aj na ekonomické sankcie voči Rusku, ktoré podľa jej slov oslabujú schopnosť ruského režimu viesť vojnu. „V istej miere ich dosahy pocítime aj my, ale bude to naša cena za slobodu. Stále menšia, ako sú životy, ktoré za slobodu nasadzujú sami Ukrajinci,“ doplnila.

 

Zdôraznila túžbu po mieri, ale upozornila, že jeho podmienky nemôže diktovať agresor. „Mier je stavom, ktorý by mal priniesť pocit bezpečia tým, ktorí sú v ohrození. Urobíme preň najviac, ak sa nedáme zlomiť ani zmiasť, ak nestratíme ľudskosť, súcit a vieru v spravodlivosť,“ poznamenala. Ocenila, že čoraz viac známych umelcov, športovcov, biznismenov, ale aj obyčajných ruských občanov hovorí nie tejto vojne. „Ich hlas je dnes veľmi dôležitý, lebo práve oni najviac rozumejú krivde, ktorá je na ukrajinskom národe páchaná,“ doplnila prezidentka.

 

Možno vás zaujme: Psychológovia v Nitre riešia strach z COVID-19 i konfliktu na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies