Slovensku môžu podľa analytika prepadnúť až 2 mld. eur z eurofondov

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:28 • 2 min
Slovensku môžu podľa analytika prepadnúť až 2 mld. eur z eurofondov

BRATISLAVA - Slovensko príde o 1,5 až 2 miliardy eur z eurofondov určených na roky 2007 až 2013. Tvrdí to analytik portálu europskenoviny.sk Ján Rudolf, podľa ktorého už za 180 pracovných dní z celkového počtu 260 dní do konca tohto roka nie je možné prepadu stoviek miliónov eur nijako zabrániť.

slovakia

left justify in out

"Podľa mojich odhadov príde SR o 1,5 až 2 miliardy eur, ktoré sú nenávratne preč. Nikdy už túto šancu nedobehneme a nebudeme ich môcť využiť. O 260 dní je ten posledný termín, kedy peniaze prepadnú, ak ich nevyužijeme. Napriek tomu, že máme 100-% zazmluvnenosť," uviedol Rudolf na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
     

Analytik upozornil, že Slovensko za osem rokov a tri mesiace vyčerpalo necelých 9 miliárd eur z 13,5 miliardy, ktoré má štát k dispozícii z Bruselu spolu s národným financovaním. V priebehu deviatich mesiacov mu teda zostáva minúť ešte 4,5 miliardy eur. "Tu už niet pomoci. Sme v cieľovej rovinke, tu už niet čo zmeniť, aby sme radikálne prepadu peňazí zabránili," zdôraznil. Zodpovednosť pripisuje politikom, ktorí nezabezpečili, aby peniaze do regiónov prišli a vyčerpali sa efektívne.
     

Za hlavný problém až v 90 % prípadov označil Rudolf verejné obstarávanie. Zákon sa podľa neho obchádza, obstarávania sa rušia a robia sa nové, ktoré majú byť šité pre konkrétnych dodávateľov. Príčinu vidí aj vo výmene vlád a nekompetentných ľuďoch na manažérskych postoch, politických nomináciách a rodinkárstve. Rovnako mu chýba poradenstvo pre prijímateľov pomoci a poukázal tiež na prípady dodávateľov, ktorí neplatia svojim subdodávateľom, v dôsledku čoho práce na projektoch stoja.
     

Ako dodal, čerpanie znižujú aj korekcie. Hoci riadiaci orgán, ktorým je konkrétne ministerstvo, schváli projekt i verejné obstarávanie, bruselský audit ho môže považovať za problematický a žiadať peniaze späť. Viacerí žiadatelia sa preto s ministerstvom súdia. "Odhadujem, že SR prišla od roku 2007 na korekciách približne o 500 miliónov eur," vyčíslil analytik.
     

Zároveň pripomenul, že v novom období do roku 2020 môže Slovensko od začiatku vlaňajška poslať do regiónov až 18 miliárd eur. "Dodnes sme nevyčerpali ani euro, nebola dokonca vyhlásená ani jediná výzva na podávanie projektov. Dva roky sa zase nevyčerpá ani euro. Po 10 rokoch čerpania sme stále nepripravení, SR opakuje tie isté chyby a nevyužíva eurofondy tak, ako by mohla," domnieva sa. Za nepripravenosť implementačného prostredia je podľa neho zodpovedný podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).
     

Rudolf doplnil, že od roku 2007 bolo na Slovensku predložených 23.520 projektov v celkovej hodnote 28 miliárd eur. Schválených bolo 9800 projektov za 17 miliárd eur, zazmluvnených však iba 8957.

 

Úrad vlády SR označil akékoľvek odhady rizika prepadnutia eurofondov za čisto špekulatívne. "Veľká časť projektov je ešte v plnej realizácii a podľa skúseností z predchádzajúceho programového obdobia bude v poslednom roku implementácie čerpanie v priebehu nasledujúcich mesiacov výrazne akcelerovať. Relevantné čísla budú teda známe až na konci tohto programového obdobia," reagovala pre TASR Vážneho hovorkyňa Silvia Belešová s tým, že teraz je to už na samotných prijímateľoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona