Slovenskú misiu v Afganistane spoznávajú mladí na fotografiách i besedách

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:01 • 2 min
Slovenskú misiu v Afganistane spoznávajú mladí na fotografiách i besedách

Slovenskú misiu v Afganistane spoznávajú mladí na fotografiách i besedách

slovakia

left justify in out

img

Výstavu fotografií o pôsobení slovenských vojakov v Afganistane dnes otvorili v priestoroch Strednej odbornej školy polygrafickej na Račianskej ulici v Bratislave. Na vernisáži sa zúčastnil veľvyslanec Veľkej Británie v SR Michael Roberts, zástupkyňa veľvyslanca USA Martha Patherson, prezident Svetovej organizácie afganských odborníkov Jaan Zaher a ďalší významní hostia.
      "Je to výstava pre vás, aby ste porozumeli, prečo sme v Afganistane. Sme slobodní, ale aj zodpovední za iných v tomto globálnom svete. Čím je on bezpečnejší, tým budeme bezpečnejší aj my," prihovoril sa študentom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Milan Ježovica.  
      Aj podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka je bezpečnosť kľúčová záležitosť i v oblasti vzdialenej niekoľko tisíc km od nás, lebo nežijeme v izolovanej krajine. "Preto sú dôležité aj analýzami podporené kvalitné informácie. Vedenie ministerstva sa chce otvoriť odbornej i laickej verejnosti, chceme diskutovať aj s mládežou," zdôraznil Ondrejcsák, keďže súčasťou výstavy sú aj besedy so študentmi.
      Vyše 50 farebných fotografii dokumentuje pôsobenie slovenských vojakov na misii v Afganistane. Okrem odmínovania terénu, hľadania skladísk zbraní Talibanu v domoch, stráženia územia či výcviku afganskej národnej polície sú tam zábery humanitárnej pomoci a vzťahov s obyvateľstvom. "Od roku 2004 sme spolu s našimi civilnými odborníkmi realizovali asi desať projektov v zdravotníctve, školstve a iných oblastiach života obyvateľov," dodal Ježovica.
      Podľa kurátora výstavy, vojenského fotografa a novinára Pavla Vitka, sú na záberoch príbehy vojakov, ktorí absolvujú fyzicky a psychicky náročnú službu v ťažko skúšanej a chudobnej krajine. Okrem jeho sú v expozícii fotografie ďalších slovenských i holandských autorov.
      Výstava potrvá do 23. septembra. V októbri bude aj s prednáškami na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a počas novembra v žilinskej Nadácii Polis. Na výstave a besedách sa organizačne podieľa mimovládna organizácia Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy vzdelávania a informovanosti mladých CENAA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona