Slovensku hrozia silné dažde a povodne

NETKY.SK • 5 August 2021, 11:37 • 2 min
Slovensku hrozia silné dažde a povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre viaceré okresy na západnom a strednom Slovensku. Na východe Slovenska treba počítať s búrkami.

slovakia

left justify in out

Slovenský hydrometeorologický ústav informoval na svojej stránke, že by mali trvať do 7. hodiny rannnej nasledujúceho dňa.

 

img

 

Druhý stupeň sa týka okresov Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina – sever a Rajčanka, Ružomberok, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Krupina a Levice – východ.

 

img

 

Podľa meteorológov môže v severnejších okresoch napadnúť od 20 do 60 milimetrov zrážok, na juhu od 30 do 70 milimetrov zrážok. "Tento úhrn predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," skonštatoval SHMÚ.

 

Prečítajte si: Obec Valaskú Belú vytopilo v priebehu týždňa dvakrát. Obyvatelia sú už zúfalí!

 

Prvý stupeň sa týka okresov Skalica, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Martin, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Zlaté Moravce, Topoľčany, Levice – západ, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca.

 

V Trnavskom kraji sa očakáva 25 až 50 milimetrov zrážok. Na východe Slovenska treba počítať s búrkami, výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský a Košický kraj. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies