Slovensku hrozí žaloba z Bruselu: Preferujeme domáce potraviny

NETKY.SK • 13 Február 2016, 09:21 • 2 min
Slovensku hrozí žaloba z Bruselu: Preferujeme domáce potraviny

BRATISLAVA - Slovensku hrozí žaloba priamo z Bruselu. Nepáči sa im preferovanie domácich potravín. Vďaka tabuľkám s označením slovenských výrobkov máme problém.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku vznikol zákon podľa ktorého musia obchody označovať slovenské produkty. To ovplyvnilo premýšlanie Slovákov a ľudia začali kupovať viac slovenské výrobky. Štatisktiky ukazujú, že na Slovensku máme 62,5 percenta vlastných výrobkov. V susednom Česku však majú až 71 percent, v Poľsku 80 percent a Francúzi sa môžu pochváliť 82 percentami vlastných výrobkov.

 

„Číslo 62,5 percent je podľa mňa veľmi dobrý ukazovateľ vzhľadom na ten chaos, ktorý momentálne je v oblasti potravín na európskom trhu," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

 

Bruselu prekážajú tabuľky, na ktorých musia všetky obchodné reťazce na Slovensku povinne zverejňovať percento ponúkaných slovenských potravín. „Z pohľadu Európskej komisie ide o opatrenie, ktoré je prekážkou vo voľnom pohybe tovaru. Na základe toho Európska komisia začala právne konanie voči Slovenskej republike,” povedal hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

 

„Žiadna diskriminácia importovaného tovaru by nemala byť. Ale zas na druhej strane každý štát Európskej únii robí svoju propagandu na to, aby sa čo najviac kupovala domáca produkcia," vysvetlil Drahovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies