Slovenskú ekonomiku naďalej ťahá zahraničný dopyt

NETKY.SK • 14 November 2013, 11:06 • 2 min
Slovenskú ekonomiku naďalej ťahá zahraničný dopyt

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku rástla podobným tempom ako kvartál predtým. Jej medziročný rast podľa dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR mierne zrýchlil z 0,8 % na 0,9 %. Analytici sa zhodujú, že za týmto výsledkom je predovšetkým zahraničný dopyt, keďže ten domáci stále čaká na svoje oživenie.

slovakia

left justify in out

"Rast ekonomiky bol pravdepodobne opäť ťahaný najmä čistým exportom. Naopak, domáci dopyt opäť znižoval rast ekonomiky," predpokladá hlavný analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Nasvedčuje tomu podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej rastúca priemyselná produkcia aj dosiahnutý prebytok zahraničného obchodu SR. Štatistici podrobnosti o štruktúre hrubého domáceho produktu (HDP) zatiaľ nezverejnili, spravia tak až začiatkom decembra.

Hospodárstvo SR tento rok rastie pomalšie ako vlani, v súčasnej situácii v Európe to však podľa ekonómov aj tak treba oceniť. "Slovenská ekonomika aj v treťom štvrťroku potvrdila, že dokáže ďalej rásť a prinášať pozitívne hodnoty. To je v súčasnosti v Európe veľmi náročné. Pomaly však aj giganti ako Nemecko nachádzajú znova silu, z čoho by slovenská ekonomika mohla profitovať," avizuje analytik Home Credit Michal Kozub.

Martin Baláž zo Slovenskej sporiteľne rovnako očakáva, že rast ekonomiky hlavných obchodných partnerov bude mať na našu ekonomiku pozitívny vplyv. "Stále pomerne pozitívny sentiment v eurozóne naznačuje, že ekonomické oživenie by malo pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch," očakáva. Po raste do 1 % v tomto roku by tak malo slovenské hospodárstvo budúci rok rásť o niečo rýchlejšie. "Obávame sa ale, že rastu HDP sa nepodarí presiahnuť úroveň 3 %, a tak dosiahnutý rast nebude naďalej postačovať na tvorbu nových pracovných miest," dodáva Sadovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies