Slovenskú delegáciu povedie na európskom summite Iveta Radičová

NETKY.SK • 20 Október 2011, 00:56 • 2 min
Slovenskú delegáciu povedie na európskom summite Iveta Radičová

Slovenskú delegáciu povedie na európskom summite Iveta Radičová

slovakia

left justify in out

img

Slovenskú delegáciu na summite Európskej únie a na zasadnutí členských štátov eurozóny povedie premiérka Iveta Radičová. Rozhodla o tom dnes vláda. Tie sa uskutočnia v nedeľu 23. októbra v Bruseli.
Diskutovať sa bude o balíku opatrení na riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Jeho súčasťou by mala byť aj únosná koncepcia oddlženia Grécka s výraznejším podielom súkromných bánk a poisťovní.
Súčasťou balíka opatrení budú zrejme aj rozhodnutia o stabilizácii a rekapitalizácii európskych bánk, v nevyhnutnom prípade povinná. Dodatočnými opatreniami sa má tiež zvýšiť kapacita dočasného eurovalu. Napokon by mali byť prerokované aj opatrenia na zlepšenie riadenia eurozóny.
To, aby Slovensko na európskom summite zastupovala Radičová, podporili na rokovaní kabinetu aj štyria ministri za SaS. "Nemali sme s týmto návrhom problém," konštatoval šéf rezortu obrany Ľubomír Galko. Toho počas diskusie o tomto bode zaujala informácia od premiérky, že sa v Bruseli bude diskutovať o pomoci 66 finančným inštitúciám z eurovalu. "Toto jednoznačne dokazuje, že SaS mala v argumentoch pravdu. Celý euroval je o finančných inštitúciách, je o záchrane veľkých francúzskych a nemeckých bánk," podčiarkol Galko.
V neposlednom rade sa očakáva diskusia k situácii v Grécku a k výsledkom monitorovacej misie Trojky (Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky) v Aténach, ktorá bola ukončená 11. októbra. Hodnotenie plnenia prvého programu pre Grécko, na ktorom sa Slovensko nezúčastňuje, bude východiskom pre rozhodnutie o vyplatení 6. tranže vo výške 8 miliárd eur.
Hlavy štátov a premiéri členských štátov EÚ by mali ďalej stanoviť finálnu pozíciu EÚ na summite skupiny G20, ktorý sa uskutoční 3. až 4. novembra. Bodom rokovania bude aj spoločná pozícia EÚ na Konferencii OSN o klimatických zmenách 28. novembra až 9. decembra v Durbane.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona