Slovensku chýba podľa ITAS 10 tisíc IT špecialistov

NETKY.SK • 18 Október 2016, 11:35 • 2 min
Slovensku chýba podľa ITAS 10 tisíc IT špecialistov

BRATISLAVA - Slovensko akútne potrebuje 10 tisíc IT špecialistov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede v rámci konferencie eSkills for Jobs 2016 prezident IT Asociácie Slovenska (ITAS) Mário Lelovský.

slovakia

left justify in out

"Keby z neba spadlo 10 tisíc expertov, tak ich všetkých zamestnáme, to tu viem sľúbiť za IT priemysel," povedal. Lelovský zároveň predpokladá, že v roku 2020 nedostatok špecialistov stúpne až na 20 tisíc. "Čo už bude dosť významné číslo, keď zoberieme do úvahy, že v súčasnosti pracuje na Slovensku zhruba 45 tisíc IT špecialistov," dodal prezident ITAS.

 

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini konštatoval, že ekonomický rast poháňajú inovácie, poznanie a skúsenosti. "V čase, kedy zápasíme s nezamestnanosťou, máme množstvo neobsadených pozícií v IT sektore. Tento nepomer treba prelomiť postupnými krokmi, ktoré budú mladých lepšie pripravovať do reálnej praxe a digitálne zručnosti budú získavať veľmi prirodzene a postupne, už na základných a stredných školách," povedal.

 

Kampaň Európskej komisie zameraná na zvýšenie povedomia o potrebe digitálnych zručností (e-Skills) prispela podľa ITAS od svojho založenia v roku 2010 k zníženiu rozdielov v EÚ medzi požiadavkami zamestnávateľov a ponukou pracovných pozícií, ktoré si vyžadujú určitú úroveň digitálnych zručností. Odhadovaný nedostatok špecialistov v oblasti IT v roku 2020 sa tak znížil o takmer 250 tisíc z jedného milióna, odhadovaného v roku 2010, na 756 tisíc v roku 2015.

 

Konferencia eSkills for Jobs 2016, ktorá sa konala pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, bola vyvrcholením eSkills kampane. Počas celého trvania kampane sa konalo viac ako 5 500 podujatí vo všetkých členských štátoch EÚ, ktorých sa zúčastnilo 3,4 milióna ľudí.

 

Zástupca eurokomisárky pre vnútorný trh a priemysel Európskej komisie Antti Peltomäki poznamenal, že v digitálnych zručnostiach stále existuje priepasť, ktorú treba vyplniť a je na Koalícii pre digitálne zručnosti a pracovné miesta, ako aj na jednotlivých členských štátoch EÚ, aby pri napĺňaní ambícií do roku 2020 zohrali ešte dôležitejšiu úlohu. Ako dodal generálny riaditeľ  DIGITALEUROPE John Higgins, IKT sektor v spolupráci s ďalšími zainteresovanými stranami podpísali Bratislavskú deklaráciu - Digitálne zručnosti, jeden z kľúčových prvkov budúcnosti.

 

Na konferencii sa taktiež odštartoval európsky IT Fitness test, ktorý sa na Slovensku aplikoval počas posledných šiestich rokov. Vďaka bezplatnej anglickej verzii je sprístupnený pre všetky ostatné krajiny. "Sme hrdí, že môžeme tento výnimočný test digitálnych zručností ponúknuť komukoľvek v Európe, kto má záujem poskytnúť študentom skutočný základ digitálnych zručností a ukázať im ďalšie možnosti na zlepšenie," uviedol Lelovský.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona