Slovensku chýba národná stratégia odstraňovania problémov ľudí bez domova

NETKY.SK • 10 Október 2013, 09:32 • 2 min
Slovensku chýba národná stratégia odstraňovania problémov ľudí bez domova

BRATISLAVA – Slovensko je jednou z mála európskych krajín, ktorá nemá národnú stratégiu odstraňovania problémov ľudí bez domova. Neexistujú prevenčné programy ani dostatočný počet služieb. V dnešný Medzinárodný deň ľudí bez domova na to upozorňuje občianske združenie Vagus, ktoré v hlavnom meste pracuje s bezdomovcami formou terénnej sociálnej práce.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensku je vážna situácia. Neziskové organizácie odhadujú, že len v Bratislave žije viac ako 4000 ľudí, ktorí prišli o bývanie. Mnohé napovie aj počet ľudí ohrozených chudobou, ktorých podľa štatistík žije na Slovensku 700.000," upozorňuje Sergej Kára, štatutárny zástupca Vagusu.

Počet lôžok v nocľahárňach v Bratislave vzhľadom na počet bezdomovcov zďaleka nestačí. Kára pripomína, že v hlavnom meste sa nachádza len jedna nízkoprahová nocľaháreň s kapacitou 150 lôžok, čo je vzhľadom na štyri tisícky ľudí značne poddimenzovaná služba. Koncepcia hlavného mesta na riešenie problematiky ľudí bez domova uvádza, že nocľahárne ponúkajú ľuďom bez domova celkovo 186 plnohodnotných lôžok. "Legislatíva neumožňuje dostatočné financovanie služieb pre ľudí bez domova a tak sa zodpovednosť presúva na plecia neziskových organizácií," zdôraznil Kára. Podotkol, že dnešný celosvetovo uznávaný deň má preto slúžiť najmä na informovanie o situácii ľudí bez domova.

Vagus v spolupráci s Katedrou sociálnej práce Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pripravuje na 21. novembra pilotné podujatie "Noc vonku 2013". Jeho cieľom je umožniť ľuďom na vlastnej koži vyskúšať si, aké to je prespať vonku bez strechy nad hlavou. Podujatie sa bude paralelne konať aj v siedmich ďalších českých mestách, pričom Bratislava sa do tohto projektu zapojí prvýkrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies