Slovensku by mohlo pri mimoriadnych udalostiach pomáhať aj Srbsko

NETKY.SK • 28 September 2011, 21:47 • 2 min
Slovensku by mohlo pri mimoriadnych udalostiach pomáhať aj Srbsko

Slovensku by mohlo pri mimoriadnych udalostiach pomáhať aj Srbsko

slovakia

left justify in out

img

Slovenská a Srbská republika si budú vzájomne pomáhať pri prírodných a iných katastrofách. Vyplýva to z návrhu dohody medzi oboma krajinami, ktorú dnes schválila vláda SR.
Návrh dohody upravuje podmienky dobrovoľného poskytnutia vzájomnej pomoci pri mimoriadnych udalostiach na území štátu druhej krajiny, ako aj podmienky spolupráce pri prevencii pred takýmito udalosťami. Predkladanie žiadostí a schvaľovanie pomoci by malo byť v právomoci ministrov vnútra zmluvných krajín. Žiadosť o poskytnutie pomoci by mala podľa schválenej dohody obsahovať údaje o druhu, forme a rozsahu požadovanej pomoci, kontaktných bodoch a osobách, ako aj návrh spôsobu poskytnutia pomoci.
"Pomoc sa poskytuje najmä vyslaním záchranných jednotiek, prípadne jednotlivých odborníkov so zodpovedajúcou výbavou a prostriedkami, poskytnutím predmetov pomoci alebo potrebných informácií," uvádza sa v schválenom návrhu.
Za riadenie záchranných prác by mali zodpovedať orgány štátu žiadajúcej strany, ktoré majú na starosti záchranné činnosti na území štátu. "Úlohy vykonávané záchrannými jednotkami alebo jednotlivými odborníkmi sa odovzdávajú výlučne ich vedúcim alebo jednotlivým odborníkom požiadanej zmluvnej strany. Vedúci záchranných jednotiek následne vykonávanie úloh podrobne predstavia svojim podriadeným," približuje schválený návrh.
Návrh dohody zároveň upravuje pohyb vybraných osôb na území druhej krajiny, ako aj prepravu potrebnej techniky. "Dovoz zbraní a streliva na územie štátu druhej zmluvnej strany nie je dovolený. V súlade s právnymi predpismi štátu žiadajúcej zmluvnej strany je povolený dovoz priemyselných trhavín a iniciátorov určených na záchranné činnosti," konštatuje sa v návrhu dohody. Ten upravuje aj otázky týkajúce sa použitia lietadiel a plavidiel, spôsob ukončenia poskytovanej pomoci, náhradu výdavkov a prípadnej vzniknutej škody.
Slovenská republika má v súčasnosti uzavreté dohody týkajúce sa danej problematiky aj s Ruskom, Maďarskom, Rakúskom, Slovinskom, Českom, Poľskom, Ukrajinou a Chorvátskom.
Podpis schváleného návrhu dohody by sa mal realizovať budúci mesiac počas návštevy ministra vnútra Srbskej republiky Ivicu Dačića na Slovenku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies