Slovensku budú pri čerpaní eurofondov radiť experti

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 07:34 • 2 min
Slovensku budú pri čerpaní eurofondov radiť experti

BRUSEL - Možnosti Slovenska pri dočerpávaní nevyužitých prostriedkov z eurofondov boli jednou z hlavných tém pondelňajšieho rokovania premiéra Roberta Fica s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom

slovakia

left justify in out

Slovenská vláda sa s Európskou komisiou (EK) dohodla na vytvorení "expertnej skupiny", ktorá pomôže Slovensku dočerpať prostriedky z európskych fondov určené pre finančné obdobie končiace tento rok. Premiér Robert Fico to povedal na spoločnom tlačovom brífingu s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom, s ktorým v pondelok rokoval v Bruseli. Podľa Fica momentálne Slovensku hrozí, že vzhľadom na problémy s čerpaním príde o 250 až 600 miliónov eur z eurofondov, pričom zodpovednosť za situáciu pripisuje predošlej vláde.

"Som veľmi rád, že sme sa dohodli s pánom predsedom (EK) na vytvorení spoločnej expertnej skupiny, ktorá predloží v priebehu mája správu o tom, ako môže Slovenská republika a Európska komisia pracovať, aby sme zabezpečili zväčšenie pružnosti a predovšetkým zrealizovali efektívne míňanie sumy... identifikovanej ako suma, ktorá by mohla byť ohrozená," povedal Fico. Ten podľa vlastných slov Barrosa informoval o "dobrých príkladoch realokácií" prostriedkov z eurofondov na Slovensku, ako je ich použitie na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí. S takýmto návrhom pritom prišiel samotný predseda EK, upozornil Fico s tým, že Slovensko by privítalo, keby v takýchto programoch mohlo pokračovať. 
Možnosti Slovenska pri dočerpávaní prostriedkov z eurofondov boli jednou z hlavných tém rokovania Fica s Barrosom, ktoré sa uskutočnilo formou pracovného obeda a zúčastnili sa na ňom aj slovenský minister financií Peter Kažimír a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Slovenská vláda od Bruselu už dlhšie požaduje, aby v rámci eurofondov podporoval vo vyššej miere rozvoj infraštruktúry ako prostriedok hospodárskeho rastu. Upozorňuje tiež na potrebu vyššej pružnosti pri čerpaní prostriedkov, s ktorým má Slovensko dlhodobo problémy. 
Podľa Barrosa bol rozhovor s Ficom "otvorený, priateľský a veľmi produktívny", pričom spolu hovorili nielen o špecifických problémoch Slovenska, ale aj o aktuálnom vývoji v celej EÚ. Debata o peniazoch z európskych zdrojov sa podľa neho týkala štrukturálnych fondov ako aj fondu pre rozvoj vidieka. Experti budú podľa Barrosa hľadať "všetky možné riešenia", ako zlepšiť využívanie prostriedkov kohéznej politiky EÚ. V oblasti konsolidácie verejných financií slovenský premiér šéfa EK informoval, že v roku 2012 "sme skončili s lepším deficitom, ako bolo pôvodne plánované". Zopakoval tiež záväzok vlády udržať deficit v roku 2013 pod úrovňou troch percent hrubého domáceho produktu, ako stanovujú rozpočtové pravidlá EÚ. Vláda v tejto súvislosti požiadala Barrosa, aby EK "zvážila vyradenie Slovenska z procedúry nadmerného deficitu", keďže konsolidačné úsilie považuje za dostatočne "transparentné a realistické"
Lídri počas rokovania nevynechali ani tému prípravy na finančné obdobie 2014-2020. "Pokiaľ má Slovensko úspešne bojovať s nezamestnanosťou, pokiaľ má Slovensko držať deficit na úrovni tri percentá, pokiaľ Slovensko nemá ísť ďalej so zvyšovaním dlhu a pokiaľ Slovensko má mať pozitívny hospodársky rast, tak musíme efektívne využiť finančné prostriedky v roku 2014 až 2020 predovšetkým na podporu udržateľného hospodárskeho rastu," upozornil Fico, podľa ktorého zaujala rovnaký postoj aj EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies