Slovensko získa informácie o daniach na Cypre

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 18:07 • 2 min
Slovensko získa informácie o daniach na Cypre

BRATISLAVA - Cyprus si bude so SR vymieňať informácie v daňovej oblasti. Slovensku sa totiž do memoranda o porozumení podarilo dostať klauzulu, v ktorej sa Cyprus zaviazal plniť spomínané záväzky.

slovakia

left justify in out

"To bolo pre nás kľúčové už od minulého roku a podarilo sa nám to dosiahnuť," povedal po zasadnutí Eurogroup v Dubline minister financií SR Peter Kažimír s tým, že hoci je Cyprus členom Euróspkej únie, je zrejmé, že fungoval ako daňový raj.

Ako ďalej informovalo Ministerstvo financií (MF) SR, Cyprus bude musieť sprivatizovať majetok, zvýšiť dane z právnických osôb, zvýšiť spotrebné dane na pohonné hmoty, dodatočne zdaniť majetok, ako aj o 100 percent zvýšiť daň z kapitálu. "Viditeľná bude aj redukcia na podporu bývania a zníženie počtu učiteľov a ďalšie výhody štátnych zamestnancov," uvádza rezort financií. Cyprus sa podľa MF SR nevyhne ani zdaneniu penzií a zvýšeniu veku odchodu do dôchodku. "Biznis model, založený na nízkych daniach umožňujúci podnikanie cez schránkové firmy a prebujnenom bankovom sektore, skončil," povedal minister financií SR Peter Kažimír.

Celkové finančné náklady, ktoré Cyprus potrebuje na svoju záchranu predstavujú približne 23 mld. eur. Cyperská vláda sa na tejto sume bude podľa MF podieľať 13 miliardami, 1 mld. eur prisľúbil aj Medzinárodný menový fond. Zvyšných 9 mld. eur bude financovaných pomocou Európskeho Mechanizmu pre Stabilitu. "To znamená, že pôžička Cypru nebude mať negatívny dopad na deficit verejných financií ani na dlh jednotlivých členských štátov," uvádza rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies