Slovensko získa 2,6 milióna eur na ovocie a zeleninu do škôl

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 19:15 • 2 min
Slovensko získa 2,6 milióna eur na ovocie a zeleninu do škôl

BRATISLAVA - Slovensko získa v rámci programu Ovocie do škôl viac ako 2,6 milióna eur. Európska komisia navrhla 150 miliónov eur na Program podpory konzumácie ovocia na školách v Európskej únii, sumu schválili členské štáty EÚ. Agentúru SITA o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Naším cieľom je pomôcť deťom vytvoriť si zdravé stravovacie návyky a bojovať tak proti rozmáhajúcej sa detskej obezite," povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V 25 členských štátoch EÚ bude mať program dosah na 12 miliónov detí vo veku šesť až desať rokov. Program podpory konzumácie ovocia na školách vznikol v roku 2009 a členské štáty sa doňho zapájajú dobrovoľne.


Vo kontexte klesajúcej konzumácie ovocia medzi deťmi je cieľom Programu riešenie problémov nevhodnej výživy, podpora boja proti obezite a zlepšenie povedomia samotných detí o zdravej strave a zdravých stravovacích návykoch. Od roku 2014 je možné v rámci tohto programu podporovať aj súvisiace vzdelávacie aktivity, ktoré vysvetlia výhody zdravého stravovania.


Podľa Národnej stratégie Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov - "Školské ovocie" - na školský rok 2014/2015 je cieľom podporiť domácu produkciu ovocia a zeleniny a jej konkurencieschopnosť, zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí a žiakov, vplývať na zmenu stravovacích návykov, predchádzať chorobám z nadhmotnosti a obezity, ale aj zvýšiť vedomosti detí o zdravotných účinkoch ovocia a zeleniny. Medzi ovocie, ktoré deti môžu v školách jesť, patria jablká, hrušky, broskyne, marhule, slivky a čerešne. Medzi zeleninu patria paradajky, papriky, reďkovka, kaleráb a mrkva. Deti môžu v školách takisto dostať 100-percentné prírodné ovocné a zeleninové šťavy bez pridaného cukru a umelých sladidiel, nemôžu dostať šťavy z koncentrátov, nektárov alebo citrusov. Takisto môžu v školách jesť ovocné pyré bez cukru a umelých sladidiel. Zelenina a ovocie pochádza z regiónov alebo z národnej a európskej produkcie. Kvalita musí byť podľa nariadenia komisie v súlade so špecifickou alebo všeobecnou obchodnou normou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona