Slovensko zintenzívni kontroly na východnej hranici Schengenu

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 21:10 • 2 min
Slovensko zintenzívni kontroly na východnej hranici Schengenu

BRATISLAVA - Východná schengenská hranica s Ukrajinou si podľa ministerstva vnútra, polície i finančnej správy zaslúži oveľa väčšiu pozornosť, pričom k zefektívneniu hraničných a colných kontrol má prispieť aj spolupráca operatívnych orgánov Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii a Kriminálneho úradu finančnej správy.

slovakia

left justify in out

Kontrola vrchných zložiek 

Ako sa počas dnešnej návštevy východnej hranice zhodli minister vnútra SR Roman Mikulec, prezident Policjaného zboru Peter Kovařík, prezident finančnej správy SR Jiří Žežulka a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ Robert Gucký, v súčasnosti sa ako problém v súvislosti s fungovaním hranice javí napríklad zlyhávanie interných procesov, či dlhé čakacie doby v nákladnej aj osobnej doprave.

 

img

 

Rekonštrukcie na hranici  
Zefektívniť prácu policajtov a colníkov na hranici má podľa rezortu vnútra aj niekoľko plánovaných rekonštrukcií. Finančná správa v spolupráci s ministerstvom napríklad vytvorí na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ďalších deväť vybavovacích miest pre cestujúcich v osobnej doprave.

 

Ministerstvo vnútra zase zavedie nový elektronický zaznamenávací systém Entry - Exit. Zároveň sa zabezpečí aj rozšírenie kamier na hraničných priechodoch a vo vybavovacích boxoch, ktoré budú prepojené na políciu a finančnú správu s uchovaním záznamu po dobu 90 dní. Od budúceho roka bude tiež na hraničnom priechode Vyšné Nemecké a Ubľa pracovať 18 policajtov zo stáleho zboru Frontex, ku ktorým pribudne expert na kradnuté motorové vozidlá.

 

img

 

Vyjadrenia 
"Pre odhaľovanie a vyšetrovanie protiprávnej činnosti je mimoriadne dôležité rozvíjať spoluprácu s finančnou správou," uviedol Mikulec s tým, že spoločným cieľom je odstrániť korupciu, zlepšiť boj proti nelegálnej migrácii a pašovaniu tovaru ako aj posilniť inšpekčnú činnosť. Podľa Žežulku finančná správa plánuje personálne posilniť hraničný priechod Vyšné Nemecké ako aj obstarať novú techniku. "Máme veľký záujem, aby sa východná hranica stala výkladnou skriňou," uviedol.

 

img

 

Posilní sa aj obrana celej oblasti 
Rezort vnútra zároveň v rámci plnenia Stratégie európskeho integrovaného riadenia hraníc plánuje na slovensko-ukrajinskú hranicu zabezpečiť dodanie prístrojov na nočné videnie – infra prístrojov a termokamier, terénnych motorových vozidiel, štvorkoliek a tiež dronov a bezpilotných zariadení potrebných pre výkon hraničného dozoru.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies