Slovensko, žiaľ, patrí medzi krajiny EU, kde je zviera vecou

NETKY.SK • 14 Október 2016, 18:40 • 2 min
Slovensko, žiaľ, patrí medzi krajiny EU, kde je zviera vecou

KOŠICE – Podporu legislatívnemu vymedzeniu zvieraťa ako cítiacej bytosti dnes vyjadrilo zhromaždenie občanov v centre Košíc. Podujatie pod názvom Zviera nie je vec zároveň podporilo vznik tzv. registrovaných chovov, zákaz nelegálneho vývozu šteniat či zamedzenie utrpenia psov u množiteľov.

slovakia

left justify in out

Úpravy Občianskeho zákonníka, zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, a zákona o veterinárnej starostlivosti v tomto smere predkladá na októbrovú schôdzu parlamentu opozičná strana SaS. "Slovensko, žiaľ, ešte stále patrí medzi tie krajiny Európskej únie, kde je zviera vecou, a sme na prvom mieste nelegálneho vývozu šteniatok," uviedla spoluorganizátorka košického zhromaždenia Andrea Klimková. Na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne sa na podujatí podľa nej zišlo odhadom 300 ľudí. Podobné akcie sa dnes konali aj v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove.

 

"Zviera je v právnom systéme SR chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jej osobitné vlastnosti. Považujeme sa za vyspelú demokratickú krajinu a pritom zatvárame oči pred týraním zvierat, utrpením psov u množiteľov, dennodenným zbavovaním sa nechcených zvierat bez záujmu tieto činy trestať," konštatovala Klimková.

 

Zhromaždenie chcelo podľa nej vyslať výzvu poslancom za prijatie návrhov, a to bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. Na podujatí došlo aj k zberu podpisov pod petíciu za kompletný návrh zákona na ochranu zvierat.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona