Slovensko zaspalo dobu, MPRV opäť zvažuje založenie marketingového fondu

NETKY.SK • 19 August 2016, 14:24 • 2 min
Slovensko zaspalo dobu, MPRV opäť zvažuje založenie marketingového fondu

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) po troch rokoch opäť otvára otázku založenia marketingového fondu na propagáciu domácich agropotravinárskych výrobkov.

slovakia

left justify in out

"Zaspali sme dobu, táto forma podpory domácej potravinárskej produkcie je potrebná," skonštatovala počas dnešného Agrokomplexu v Nitre ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

Dôvodom je podľa jej slov znižovanie podielu slovenských potravín na domácom trhu i unifikácia potravín v celej Európskej únii, ktorá vytláča z pultov regionálne čerstvé špeciality. Podobné marketingové fondy fungujú už niekoľko rokov v Rakúsku i Poľsku, v štádiu príprav je i v Českej republike.

 

O vytvorení marketingového fondu sa na Slovensku hovorí už niekoľko rokov. Naposledy bola táto téma aktuálna pred troma rokmi, zainteresované subjekty sa však nedokázali dohodnúť. Myšlienka založenia odbytového fondu stroskotala na neochote rezortného ministerstva podieľať sa na jeho spolufinancovaní, čo požadovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) i ďalšie organizácie. Zuzana Nouzovská z MPRV dnes potvrdila, že ministerstvo je pripravené požiadavku spolufinancovania akceptovať, pretože bez štátnej finančnej pomoci sa táto myšlienka nedá na Slovensku zrealizovať. "Musíme sa pokúsiť finančné prostriedky kumulovať. Zároveň musíme hľadať a budovať nové odbytové cesty von, pracujeme na analýze exportného potenciálu," skonštatovala Nouzovská.

 

Predseda SPPK Milan Semančík skonštatoval, že v minulom roku dosiahla Slovenská republika najhorší prepad salda v obchode s agrokomoditami. "Z takmer jednej miliardy 100 miliónov eur je pritom až 70 % agrokomodít nahraditeľných, v minulosti sme ich vedeli bez problémov vyrobiť," skonštatoval. Prvý štvrťrok tohto roka naznačuje, že tento rok môže byť ešte horší ako ten vlaňajší, upozornil. Alarmujúci je podľa neho len 39,9-% podiel slovenských potravín na pultoch predajní, vyše 60 % tvoria dovezené potraviny. Najhoršia je situácia v zahraničných obchodných reťazcoch, zaujímavé však podľa Semančíka je, že rovnaké reťazce ponúkajú v okolitých krajinách podstatne vyšší podiel domácich potravín ako na Slovensku. "Chceme tie isté podmienky, aké sú v okolitých krajinách, kde majú domáce potraviny 70- až 80-% zastúpenie na pultoch."

 

V susednom Rakúsku funguje podobný marketingový fond už vyše 20 rokov. AMA Marketing Rakúsko je stopercentná dcérska spoločnosť platobnej agentúry AMA a jej pozícia i úlohy sú zakotvené v spolkovej legislatíve. Podľa Jörga Kalteneckera je agentúra v Rakúsku všeobecne rešpektovaná a uznávaná farmármi i spotrebiteľmi. Vlani hospodárila s rozpočtom 18 miliónov eur, financie získava z poplatkov, ktoré odvádzajú farmári z predaja ovocia, zeleniny a vajec a strop tohto poplatku vymedzuje legislatíva. Druhým zdrojom príjmov sú príspevky z mliečnych produktov a mäsokombinátov. "Dôležité je, že tieto príspevky sa musia vrátiť naspäť do rovnakého sektora," tvrdí Kaltenecker.

 

Podľa jeho slov agentúra je zároveň garantom kvality predávaných produktov, ktoré sú držiteľmi značky kvality. "V čase vzniku agentúry sme dovážali niekoľkonásobne viac ovocného jogurtu, ako sme vyviezli. Dnes vyvážame šesťkrát viac, ako dovážame. Farmári, ktorí produkujú v súlade so stanovenými normami, dostávajú na trhu vyššie ceny. Až 100 % predaného mlieka v Rakúsku je držiteľom značky kvality AMA a produkty označené logom AMA sú stále viac žiadané u spotrebiteľa. Vďaka tejto značke sa nám podarilo zachovať niektoré tradičné rakúske regionálne produkty, ktoré by inak prevalcovala masová výroba," zhodnotil prínos marketingového fondu Kaltenecker. Domáce potraviny majú v rakúskych obchodoch až 85-% zastúpenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies