Slovensko zasiahol silný vietor, hasiči majú plné ruky práce

NETKY.SK • 12 December 2017, 10:37 • 2 min
Slovensko zasiahol silný vietor, hasiči majú plné ruky práce

Pre výkyvy počasia ostali bez elektrickej energie a na niektorých miestach Slovenska panuje mimoriadna situácia, hasiči vo viacerých oblastiach odstraňujú popadané stromy z vozovky.

slovakia

left justify in out

Oblastné stredisko Horskej záchrannej služby (OS HZS) Malá Fatra upozorňuje návštevníkov, že cesta do Vrátnej je pre popadané stromy neprejazdná. "Pre pretrvávajúce nebezpečenstvo pádu stromov sú na mieste príslušníci HZS a Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR), ktorí dohliadajú na situáciu. O zmenách v tejto oblasti a priechodnosti cesty budeme informovať," uviedla HZS na svojej internetovej stránke.

 

Silný vietor zamestnal v pondelok (11.12.) večer, v noci a v priebehu utorkového rána aj hasičov v Trenčianskom kraji. V súvislosti s ním zasahovali celkom 27-krát, informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

 

"Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, respektíve poškodených telekomunikačných stĺpov z ciest a miestnych komunikácií. Celkom v rámci Trenčianskeho kraja v súvislosti s počasím zasahovalo 82 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s 27 kusmi techniky," uviedol Petrík. Najviac zásahov mali hasiči z Púchova, a to šesť, z Dubnice nad Váhom zasahovali príslušníci HaZZ päťkrát, z Považskej Bystrice štyri razy, po tri zásahy absolvovali hasiči z Trenčína, Myjavy, Partizánskeho, dva z Prievidze a jeden z Bánoviec nad Bebravou.

 

V obci Lomnička v pondelok (11.12.) večer silný vietor strhol strechy na dvoch tamojších rodinných domoch. Krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že jednu plechovú strechu hasiči celkom stiahli, pretože ohrozovala ľudí, a druhú upevnili, aby ju vietor celkom nestrhol. Na mieste sa podľa neho nikto nezranil. Zasahovali tam príslušníci HaZZ zo Starej Ľubovne a dobrovoľníci z Podolínca.

 

Podľa operačného dôstojníka hasičov privolali aj k pondelkovému požiaru hospodárskej budovy v obci Topoľovka, okres Humenné, kde bola škoda predbežne vyčíslená na 5000 eur. Večer tam zasahovalo s troma kusmi techniky osem hasičov a záchranná brigáda z Humenného. Za posledných 24 hodín zasahovali hasiči v Prešovskom kraji celkovo osemkrát pre výčiny počasia. Prevažne šlo o popadané stromy. Dohromady zasahovalo 25 príslušníkov na deviatich kusoch techniky.

 

img

 

 

Pretrvávajúci silný nárazový vietor si za posledných 24 hodín vyžiadal nárast výjazdov hasičov. "Pri viac ako 160 udalostiach, spôsobených silným nárazovým vetrom, zasahovalo celkom 574 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

 

"Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov," spresnila. "V Trnavskom kraji zasahovalo pri 34 výjazdoch 127 hasičov, v Trenčianskom kraji vyslali 73 hasičov k 24 prípadom súvisiacich s vetrom. V Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach," dodala. Situácia v Nitrianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji bola podľa jej slov pokojnejšia.

 

"Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zahatali cestné komunikácie, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich," priblížila Farkasová. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

 

Na ceste II/583 Demänovská dolina, lyžiarske stredisko Jasná, sprejazdnili jeden jazdný pruh. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. "Vjazd do lokality je len na vlastné riziko z dôvodu opráv elektrického vedenia (padania stromov)," uviedlo operačné stredisko.

 

V Žilinskom kraji zostalo v utorok ráno po extrémne veternej noci bez elektrickej energie viac ako 60.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš. Doplnil, že distribútor registruje mimo prevádzky takmer 700 trafostaníc. "Na linkách vysokého napätia došlo k 38 poruchám, ktoré treba odstrániť. Najčastejšou príčinou sú stromy spadnuté na vedenie, stĺpy či stožiare," povedal Gejdoš.

 

Najviac je podľa neho postihnutá horná Orava a Liptov, kde je bez prúdu viac ako 30.000 domácností. "Najväčšie výpadky sú v Námestove a okolí, v Nižnej, Podbieli, Krivej, ale aj v Pucove, Zákamennom a v Zázrivej. Na Liptove trápia poruchy hlavne Liptovský Mikuláš, Demänovskú Dolinu, Dúbravu a Liptovské Kľačany. Rozsiahle výpadky sužujú aj okolie Žiliny, časť Kysúc, najmä Turzovku, Dlhú nad Kysucou a Vysokú. SSE-D eviduje poruchy aj v Rajeckej Lesnej, Fačkove, Hornej Maríkovej, a tiež v Makove a okolí," dodal Gejdoš.

 

Elektrikári zo SSE-D sú momentálne v teréne v posilnenom zložení a snažia sa jednotlivé poruchy najprv lokalizovať a postupne odstraňovať. "Niektoré z porúch sa však nachádzajú na ťažko dostupných miestach, preto môže ich vyhľadanie a oprava trvať o niečo dlhšie. Robia však maximum, aby odberateľom obnovili dodávku elektriny čo najskôr. Nesmú pritom zabúdať ani na svoju bezpečnosť, keďže sa často pohybujú v extrémnych podmienkach," zdôraznil Gejdoš.

 

"Všetkých obyvateľov, ktorých zasiahli výpadky elektriny, by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D využíva všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby dostala situáciu pod kontrolu. Všetkých dotknutých žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Naši pracovníci sú na podobné situácie vyškolení a vedia, ako majú postupovať. Treba si však uvedomiť, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorej odstránenie bude chvíľu trvať, pričom ju ovplyvňujú rôzne okolnosti ako nepriaznivé počasie, rozmočený terén či riziko pádu stromov," uzavrel Gejdoš.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona