Slovensko zasiahnu začiatkom budúceho týždňa horúčavy a potrvajú krátko

NETKY.SK • 10 Júl 2016, 11:32 • 2 min
Slovensko zasiahnu začiatkom budúceho týždňa horúčavy a potrvajú krátko

BRATISLAVA - Najbližšie dni zasiahne Slovensko tretia vlna horúčav.

slovakia

left justify in out

Bude však trvať krátko. Pocítiť by sme to mali začiatkom budúceho týždňa. Po nej treba počítať s výrazne studeným frontom.

 

Na pondelok (11.7.) a utorok (12.7.) už meteorológovia vydali výstrahy pred horúčavami. Asi 35 stupňov Celzia by malo byť v pondelok najmä na juhozápade Slovenska, 33 až 34 stupňov Celzia by malo byť vo zvyšku krajiny, okrem severu a časti stredného Slovenska. V utorok dosiahne teplota vzduchu na takmer celej južnej polovici územia 35 až 36 stupňov Celzia. Bez výstrah bude len sever a časť stredného Slovenska.

 

"Výrazné oteplenie spôsobí tlaková výš, ktorá bude siahať od Álp až po Čierne more a po jej zadnej strane k nám začne prúdiť teplý vzduch od juhozápadu," napísali v analýze Miroslav Šinger a Cyril Siman zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). V úvode budúceho týždňa sa súčasne bude k strednej Európe od západu približovať studený front spojený s tlakovou nížou nad severnou Európou.

 

Horúčavy robia problémy kardiakom i ľuďom s vysokým krvným tlakom, so závažnými ochoreniami, ľuďom vo vyššom veku, deťom, novorodencom či tehotným ženám. Dospelý človek by mal v teple denne vypiť aspoň tri litre tekutín. V prípade fyzicky náročného povolania treba i viac. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach a nečakať na pocit smädu.

 

Deti s hmotnosťou asi desať kilogramov by mali prijať minimálne liter tekutín, tie v predškolskom veku jeden a pol litra a školáci dva až dva a pol litra denne. Vyhnúť by sa mali priamemu pobytu na slnku v obedňajších hodinách, na hlave treba mať ochranu. Vychádzky s deťmi sú vhodné do 11.00 h alebo po 16.00 h. "Pobyt pri vode je v poriadku, ak sú deti v tieni alebo vo vode s dostatočnou prikrývkou hlavy a ramien," povedala hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch Dana Kamenická s tým, že vo vode by mali tráviť obmedzený čas.

 

Kardiaci sa musia vyhýbať priamemu pobytu na slnku od 11.00 h do 15.00 h. Ak musia ísť v súrnych prípadoch von, na hlave by mali mať pokrývku, na sebe ľahké oblečenie, zabudnúť nemožno na vlažnú vodu a lieky. "Takisto neodporúčame vykonávať fyzicky náročnú prácu," upozornila hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Dobroslava Krajačičová. Kardiaci by mali uprednostniť krátke vychádzky medzi 5.00 h a 7.00 h a večer po západe slnka okolo 22.00 h. Deti choré na srdce by mali pobyt vonku počas horúčav úplne minimalizovať.

 

Dospelí i deti by mali v období horúčav jesť najmä čerstvú a nie zaváranú zeleninu a ovocie. Tiež ryby a rôzne druhy cestovín. "Jedlá treba pripravovať skôr dusením a varením, nie smažením, vyprážaním či pečením," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová. Letné porcie môžu byť menšie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona