Slovensko zasiahne víchrica Frederica, ktorá pustoší západnú Európu

NETKY.SK • 19 Január 2018, 09:00 • 2 min
Slovensko zasiahne víchrica Frederica, ktorá pustoší západnú Európu

BRATISLAVA – Silná víchrica, ktorá v posledných dňoch zasiahla západnú Európu sa valí už aj na Slovensko, ktorá si vyžiadala už niekoľko ľudských životov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ najhoršie správy prichádzajú z Holandska a Nemecka, kde víchrica povyvracala stromy, spôsobila dopravný kolaps a vyžiadala si už najmenej 11 obetí na životoch. Frederica už zasiahla našich susedov, Českú republiku a Poľsko. Zo severu Slovenska už hlásia, že sa sila orkánu prejavila aj tam.

 

Frederica napáchala nielen obrovské materiálne škody, v Nemecku v dôsledku víchrice prišlo o život najmenej 6 obetí, v Holandsku zahynuli 3 ľudia, v Belgicku a Taliansku zatiaľ po jednej obeti. V dôsledku orkánu až 100-tisíc domácností hlási, že ostali bez elektrickej energie a miestne železnice oznámili určité obmedzenia v prevádzke.

 

Nemecká štátna železnica Deutsche Bahn oznámila, že až do odvolania ruší diaľkové spojenia vlakov. Samozrejme, tie, ktoré už vyrazili nechajú prísť do cieľovej stanice. No ďalšie zatiaľ nevypravia. Úrady dokonca vydali nariadenie o dočasnom uzavretí niekoľko desiatok škôl.  

 

S popadanými stromami a výpadkami elektriny už bojujú aj v Čechách.Najčastejšou príčinou porúch na elektirckom vedení sú vyvrátené stromy či pretrhnuté vodiče. Vietor a sneh koplikuje aj dopravu. Úrady varujú vodičov, korí pôjdu po D1. Tvoria sa tam snehové jazyky a vozovka môže byť zľadovatelá. 

 

Nemeckí meteorológovia informovali, že orkán Frederika je oveľa silnejší ako víchrica Kyril, ktorá Európu zasiahla v roku 2007. Vtedy meteorológovia namerali rekordnú rýchlosť vetra, až 202 km/hodinu. Frederika dosiahla 203 km/hodinu.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies