Slovensko zasiahlo zemetrasenie o sile 4,1: Epicentrum malo pri Viedni

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 19:22 • 2 min
Slovensko zasiahlo zemetrasenie o sile 4,1: Epicentrum malo pri Viedni

BRATISLAVA – Východnú časť Rakúska zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdou 4,1, ktoré výrazne pocítili tamojší obyvatelia, spôsobilo však iba ľahšie škody na budovách. Agentúra APA o tom informuje s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG). Zemetrasenie bolo cítiť aj na Slovensku!

slovakia

left justify in out

Epicentrum zemetrasenia zaznamenaného o 12.28 h sa nachádzalo pri dolnorakúskej obci Alland ležiacej necelých 30 kilometrov juhozápadne od Viedne. Otrasy vychádzajúce z hĺbky deviatich kilometrov pocítili ľudia v dolnorakúskych mestách Melk a Hollabrun, ako aj vo Viedni alebo v priesmyku Semmering.

 

Podľa vyjadrenia seizmologičky ZAMG Rity Meurersovej pre APA môžu zemetrasenia tejto intenzity spôsobiť "ľahké škody, ako napríklad trhliny v omietke". Doplnila, že kolegovia už dnes dostali takéto hlásenia, ako i najmenej 1800 hlásení od občanov, ktorí zemetrasenie pocítili. Okrem Dolného Rakúska a Viedne podľa nej hlásenia prichádzajú ojedinele aj zo spolkových krajín Horné Rakúsko a Burgenland.

 

Murersová upozornila na možnosť následných otrasov, z ktorých prvý zaznamenali o 12.49 h, pričom dosiahol magnitúdu 2,4.

 

Okrem obyvateľov Dolného Rakúska, otrasy cítili aj Česi a Slováci.

 

Seizmogram na Železnej Studničke

 

img

 

Seizmogram v Modre

 

img

 

Geológovia minulý rok v decembri varovali, že oblasť okolo Viedne bude zasiahnutá silným zemetrasením, ktoré spôsobí aktívna seizmická porucha ležiaca pod Viedenskou panvou. Táto seizmická porucha by mohla spôsobiť zemetrasenie až o sile 6-7 stupňa Richterovej stupnice.

 

Na západe Maďarska zaznamenali menšie zemetrasenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies