Slovensko zasiahli silné dažde: Zatopené sú viaceré obce, v Myjave vyhlásili stav ohrozenia!

NETKY.SK • 12 September 2014, 18:25 • 2 min
Slovensko zasiahli silné dažde: Zatopené sú viaceré obce, v Myjave vyhlásili stav ohrozenia!

BRATISLAVA - Hasiči zasahujú pre neutíchajúci silný dážď vo viacerých obciach na Slovensku.

slovakia

left justify in out

18:16 - Prašník: Evakuovaní Rómovia sú už doma

Všetci evakuovaní obyvatelia z rómskej osady v Prašníku v okrese Piešťany sa už mohli vrátiť do svojich domovov. Ešte predpoludním ich načierno postavené príbytky ohrozoval rozvodnený potok, preto približne 60 ľudí našlo útočisko v miestnom kultúrnom dome. Pracovníci obecného úradu im ponúkli kávu, čaj a jedlo. Popoludní v Prašníku prestalo pršať a potoky sa vrátili do svojich korýt.

 

Rómovia dostali pracovné náradie, aby si mohli vyčistiť okolie svojich domov. Podľa starostu Emila Škodáčka ich v dedine žije 86, z toho v rómskej osade asi 65, väčšie problémy s nimi nie sú. V rámci svojich schopností sa prakticky všetci zapájajú do prác pre obec. 

 

Do Prašníka podľa starostu Škodáčka po vytrvalom daždi stiekla prostredníctvom potokov Podkylavka a Holeška voda z katastrov Košarísk, Brezovej pod Bradlom či Krajné. Voda ochromila život aj v strede obce, zatopený bol vchod do materskej školy, bývalej základnej školy či reštaurácie. Hneď ako sa dážď zmiernil, voda klesala. Vytrvalý dážď v regióne spôsobil aj zosuv svahu v osade U Fajnorov, ale aj niekoľko menších zosuvov. Tieto zosuvy riešila pomocou mechanizmov obec. 

 

Problémy sú aj na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči tu pomáhajú s jej odčerpávaním. S vodou bojujú aj na Záhorí v okrese Senica. Na viacerých miestach v kraji hasiči odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti.

 

img

 

14:59 - Trnava: Povodňová situácia v kraji je stabilizovaná, 2. stupeň pretrváva

Aktuálna povodňová situácia v Prašníku v okrese Piešťany je stabilizovaná. Napriek pretrvávajúcim zrážkam nie je nateraz v lokalite evidované riziko ďalších zosuvov pôdy tak, ako k tomu došlo dnes ráno. Hasiči naďalej oblasť monitorujú. Podľa krajského hovorcu hasičov v Trnave Tomáša Bílika bola v dôsledku vybreženia vodného toku Holloška evakuovaná rómska osada. Hasiči evakuovali 50 osôb do miestneho kultúrneho domu, 18 osôb evakuáciu odmietlo.

      

„Riziko záplav evidujeme v obci Veselé. Hasiči v súčinnosti s miestnymi orgánmi samosprávy začali s prípravnými prácami na opevnení koryta vodného toku – pomocou vriec s pieskom. V tesnej blízkosti vodného toku sa nachádza zástavba rodinných domov,“ uviedol Bílik.
      

Situácia na juhu Trnavského kraja je ustálená. Na viacerých miestach okresov Galanta a Dunajská Streda hasiči vykonávajú odčerpávanie vody zo zaplavených priestorov rodinných domov a stavieb. Technické práce sú vykonávané v súčinnosti s dobrovoľnými hasičskými zbormi viacerých obcí. Na Záhorí v okrese Senica technické práce (odčerpávanie vody) ukončili, situácia v lokalite je stabilizovaná.      

 

„Od skorých ranných hodín doteraz bolo na odstraňovanie následkov povodňovej situácie v Trnavskom kraji nasedených 41 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru SR a 17 kusov techniky. V štatistike nie sú zahrnuté dobrovoľné hasičské zbory obcí. Naďalej je vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity pre okresy Skalica, Senica a Trnava,“ dodal hovorca.

 

14:47 - Hasiči dnes doobeda zasahovali 45-krát

Intenzívny dážď spôsoboval problémy takmer na celom území západného Slovenska. Od 7:00 do 12:00 hasiči zasahovali v súvislosti s dažďom 45-krát. Bratislavskí hasiči zasahovali v obci Jabloňové, kde sa vylial potok a vodu zo zaplavených rodinných domov odčerpávali v obciach Plavecký Štvrtok, Čierna Voda a v Bratislave na uliciach Bratislavská a Bukovčana. Ťažkú techniku museli hasiči použiť v obci Plavecké Podhradie, kde rozvodnený potok odtrhol premostenie k rodinnému domu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

 

Trnavskí hasiči zasahovali pri odčerpávaní vody v Dunajskej Strede, Hlohovci, Galante, a štyrikrát zasahovali aj pri odstraňovaní spadnutých stromov. V Nitrianskom kraji hasiči odčerpávali vodu v 14-tich prípadoch, napríklad v Nitre, Kolárove, Štúrove, Ipeľskom Sokolci či Močenku. Hasiči v Trenčianskom kraji odčerpávali vodu v Zemianskych Kostoľanoch, v Myjave, Bánovciach nad Bebravou a tiež v Trenčíne. V obci Hrachovište evakuovali niekoľko občanov, približne 15 rodinných domov ohrozovala voda.

 

14:25 - Rieka Myjava sa vybrežila z koryta, situácia ale nie je dramatická

Voda z rieky Myjava a jej prítokov sa vybrežila v Turej Lúke pri štadióne a v jej častiach Kopiská, Malejov, Píly, Hrajky. Vyliali sa aj prítoky Malý a Veľký Smíchov pri bytovkách v blízkosti turolúckeho štadióna. Informoval hovorca Myjavy Marek Hrin. "V Myjave sú stále komplikované časti Žaboškreky a Trnovce. Polder Svaceník má aktuálnu hladinu 670 cm, čo za posledné štyri hodiny predstavuje nárast o asi tri metre. Naopak, hladina nádrže Brestovec už začala klesať. Momentálne technika prekopáva niektoré priepuste a kanály pre lepší odtok vody. Napriek spomínaným faktom nie je situácia natoľko dramatická, aby voda ohrozovala životy občanov, alebo zásadným spôsobom ich majetok tak, ako sme to videli pri povodniach v uplynulých rokoch," doplnil Hrin.

 

13:55 - Primátor Myjavy P. Halabrín vyhlásil v meste stav ohrozenia

Primátor Myjavy Pavel Halabrín v zmysle zákona o ochrane pred povodňami z vlastného podnetu vyhlásil dnes o 12.30 hodine tretí stupeň povodňovej aktivity - stav ohrozenia na vodnom toku Myjava a jej prítokoch v území mesta Myjava. Informoval o tom hovorca Myjavy Marek Hrin. Hladina rieky Myjava začala stúpať v noci po intenzívnych dažďoch, ktoré pokračovali aj dnes ráno. Za 24 hodín sa zvýšila hladina Myjavy z 58 na 125 centimetrov, počas rovnakého obdobia napršalo v Myjave 119 milimetrov zrážok.

 

13:30 - Hladina rieky Myjava dosiahla 2. stupeň povodňovej aktivity, stále stúpa

Intenzívne zrážky začínajú spôsobovať na niektorých cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) dopravné problémy. Voda stekajúca zo svahov, ale aj z rozvodnených potokov, sa vylieva na cestu. Ako TASR informovalo Operačného stredisko Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Trenčíne, voda sa rozliala na cesty najmä v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Vodu na cestách hlási polícia v úseku Hrachovište – Višňové, pri Podolí a Vaďovciach v okrese Nové Mesto nad Váhom, ako aj v obci Jablonka a Košariská v Myjavskom okrese. Na všetkých úsekoch je cesta prejazdná. Asi 200-metrový úsek cesty zaliala voda z poľa pri obci Látkovce v okrese Partizánske. Dopravu tam riadia policajti.

 

Intenzívny nočný dážď aj momentálne trvajúce zrážky komplikujú situáciu priamo v Myjave. Podľa hovorcu mesta Mareka Hrina tam napršalo za 24 hodín 119 milimetrov (mm) zrážok, na rieke Myjava dosiahla hladina o 12.30 h úroveň zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity a stále stúpa. Od nočných hodín preto mestská polícia, Správa majetku mesta Myjava a zamestnanci mesta monitorujú aktivitu rieky Myjava, hrádze nádrží Stará Myjava, Brestovec a hladinu suchého poldra pri nemocnici v Myjave či poldra Svaceník v miestnej časti Turá Lúka.

 

„Samotná rieka Myjava zatiaľ veľké problémy nenarobila, no komplikácie spôsobujú niektoré jej prítoky v časti Žaboškreky a Trnovce, takisto aj povrchová voda stekajúca na cesty či do dvorov rodinných domov z rolí a hôr. Momentálne nie sú prejazdné niektoré miestne komunikácie (Žaboškreky, Trnovce), pomaly sa napúšťa teleso suchého poldra. Nárasty hladín v tejto chvíli nie sú dramatické, existuje dostatočná rezerva na prípadné ďalšie intenzívne zrážky, ktoré by mali v Myjave trvať asi do 14.00 h. V prípade, že bude pršať ešte dlhšie, môže sa situácia postupne komplikovať, čo však zatiaľ nepredpokladáme. Pohotovosť stále trvá,“ doplnil Hrin. 

 

Výšku hladiny zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity dosiahol o 13.00 h aj potok Jablonka v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom. 

 

13:29 - Z rómskej osady evakuovali asi 60 ľudí

Z rómskej osady v obci Prašník v okrese Piešťany dnes evakuovali asi šesťdesiat miestnych obyvateľov, pretože ich príbytky ohrozoval po vytrvalom daždi rozvodnený potok. Pracovníci obecného úradu im v kultúrnom dome ponúkli čaj, kávu a suché oblečenie. Rómovia boli pokojní a počas evakuácie rešpektovali všetky pokyny. Starosta Emil Škodáček potvrdil, že všetky rómske príbytky sú čiernymi stavbami.

 

Škodáček predpokladá, že do večera sa budú môcť evakuovaní obyvatelia vrátiť do svojich domovov, pretože okolo obeda prestalo pršať a hladina potoka rýchlo klesala. Rudolf Parši, ktorý zostal v osade strážiť opustené domčeky, povedal, že za päťdesiat rokov, čo tam býva, takú situáciu ešte nezažil. Voda sa v niektorých prípadoch dostala až po prahy chatrčí. 

 

Do Prašníka podľa starostu Škodáčka po vytrvalom daždi stiekla prostredníctvom potokov Podkylavka a Holeška voda z katastrov Košarísk, Brezovej pod Bradlom či Krajné. Voda ochromila život aj v strede obce, zatopený bol vchod do materskej školy, bývalej základnej školy či reštaurácie. Hneď ako sa dážď zmiernil, voda klesala. Vytrvalý dážď v regióne spôsobil aj zosuv svahu v osade U Fajnorov, ale aj niekoľko menších zosuvov. Tieto zosuvy riešila pomocou mechanizmov obec. 

 

img

 

13:17 - Vodohospodári sledujú povodňovú situáciu a sú pripravení chrániť obyvateľov

Intenzívny dážď, ale aj nepriaznivý meteorologický výhľad zvýšenej zrážkovej činnosti v najbližších dňoch vyvolali plnú pohotovosť slovenských vodohospodárov najmä na západnom a strednom Slovensku.
     

Všetky odštepné závody a správy povodí Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) musia na základe príkazu generálneho riaditeľa SVP Mariána Supeka neustále monitorovať povodňovú situáciu. Na tých úsekoch, kde hrozí riziko povodňových škôd, musia vykonávať okamžité preventívne protipovodňové opatrenia a na tých vodných tokoch, kde je už vyhlásená povodňová aktivita, sa ihneď musia začať aj potrebné povodňové zabezpečovacie práce.
     

 Momentálne je komplikovaná situácia najmä na Záhorí, ďalej v okresoch Pezinok, Myjava, ale aj v Levickom okrese v povodí dolného Hrona a Ipľa. Napríklad len v povodí Myjavy napršalo za 24 hodín 100 milimetrov (mm) zrážok, pričom v obciach Priepastné a Stará Myjava je vyhlásený už 3. stupeň povodňovej aktivity. Obec Priepastné je pritom prakticky celá zaplavená.
      

Vodohospodári v kritických úsekoch už vykonávajú preventívne opatrenia. Napríklad z hladín rozvodnených vodných tokov odstraňujú kmene stromov, ktoré by mohli poškodiť mosty a lávky. Súčasne neustále manipulujú a zväčšujú retenčné priestory vo vodných nádržiach, aby dokázali zadržať väčšie množstvo vody. Napríklad len v územnej pôsobnosti Správy povodia Moravy so sídlom v Malackách už v predstihu znížili objemy vody vo všetkých svojich 24 vodných nádržiach, v Rohožníku, Kunovskej priehrade, Brestovci a ďalších, no intenzívne dažde ich opäť naplnili.

 

Pracovníci SVP sú aj v neustálom kontakte so samosprávou a Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). V povodí dolného Hrona medzi Levicami a Želiezovcami do obce Zbrojníky, kde voda z polí a nahromadené takzvané vnútorné vody už zaplavili aj viacero domov, dodali 500 vriec a piesok na vytváranie povodňových zábran. V Ipeľskom Sokolci už v minulých dňoch provizórnym hradením uzavreli most ponad potok Jelšovka, aby vnútorné vody mohli do Jelšovky prečerpávať.
      

Krátkodobo bol vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity aj v obci Píla, ktorú pred troma rokmi postihla ničivá blesková povodeň, no vynikajúco sa osvedčili protipovodňové opatrenia, ktoré sa tam vykonali po inkriminovanej povodni, keď sa zväčšila prietoková kapacita potoka. To tentoraz výrazne pomohlo zväčšiť odtok, a tak zabrániť ďalšej povodni. Na tomto príklade sa opäť len potvrdilo, že investovanie do protipovodňových opatrení sa skôr či neskôr vždy oplatí. Podľa predpovedí meteorológov by sa v ďalších dňoch mala situácia na vodných tokoch síce postupne ustáliť, no vodohospodári aj napriek tomu zostávajú v plnej pohotovosti.

 

13:12 - Úhrny zrážok dosiahli extrémne septembrové hodnoty

Úhrny zrážok od štvrtka (11. 9.) do dnešného rána dosiahli mimoriadne až extrémne septembrové hodnoty. Najviac exponované boli oblasti Myjavy, Malých Karpát a Záhoria. V okolí Myjavy napršalo za 24 hodín viac ako 90 mm zrážok, napríklad v Krajnom 92 mm, v Bošáci, Zábudišovej 86 mm. Podobne to bolo v oblasti Malých Karpát, napríklad v Modre, Piesku 91 mm, na zrážkomernej stanici v meste Modra 89 mm, v Častej 79 mm, na Malom Javorníku 77 mm, v Smoleniciach 60 mm, vo Svätom Juri 57 mm. Ďalšou veľmi zasiahnutou oblasťou je Záhorie, kde úhrny zrážok v tomto čase dosiahli napríklad v Kuchyni na letisku 89 mm, v Stupave 74 mm, v Šaštíne 60 mm, v Moravskom Svätom Jáne 56 mm, v Malackách 52 mm, v Záhorskej Vsi 48 mm, v Jablonici 44 mm.

 

V Bratislave boli denné úhrny zrážok vyššie ako 50 mm. Na letisku napršalo 58 mm, na Kolibe 53 mm a v Mlynskej doline 46 mm. Podunajská nížina patrí medzi ďalšiu veľmi zasiahnutú oblasť, napríklad v Kráľovej pri Senci spadlo za 24 hodín 70 mm zrážok, v Jaslovských Bohuniciach 53 mm, v Hurbanove 50 mm, v Žihárci 49 mm, v Nitre a v Kolárove 44 mm.

 

Podobne to bolo na dolnom Považí a Ponitrí, napríklad v Hlohovci napršalo 53 mm, v Piešťanoch 52 mm zrážok, v Radošine 46 mm. Nepriaznivá situácia je aj na niektorých miestach Pohronia, napríklad v Brezne, kde v auguste zaregistrovali druhý najvyšší mesačný úhrn zrážok na tejto meteorologickej stanici aspoň za posledných 114 rokov a teraz tam zase napršalo za jeden deň 49 mm zrážok. Veľa pršalo vo štvrtok (11. 9.) a v noci na dnes aj v Jasnej pod Chopkom 60 mm, v Banskej Štiavnici 48 mm a v Brehoch 41 mm.

 

12:48 - Dážď spôsobuje najväčšie problémy v Galantskom a Dunajskostredskom okrese

V dôsledku výdatných zrážok zaznamenali dnes príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnavskom kraji viacero technických zásahov. Najhoršia situácia je na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Tomáš Bílik. Ako uviedol, hasiči vykonávajú odčerpávanie zaplavených priestorov a monitorujú vývoj situácie. 
      

V okrese Piešťany prudký dážď spôsobil podmáčanie a následný zosuv časti svahu v obci Prašník. Situácia v obci je komplikovaná. "V týchto chvíľach hasiči vykonávajú evakuáciu asi 15 osôb. S vodou hasiči bojujú tiež na Záhorí v okrese Senica. Na viacerých miestach Trnavského kraja príslušníci HaZZ odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti. V dôsledku zhoršenej poveternostnej situácie neboli zaznamenané žiadne zranenia civilných osôb," povedal.

 

12:29 - Na Myjave platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy

Slovenský hydrometeorologický úrad dnes ráno vydal prvý stupeň meteorologickej výstrahy pred silným dažďom a druhý stupeň hydrologickej výstrahy pre okres Myjava. Momentálne sú neprejazdné cesty v obciach Žaboškreky a Trnovec, kde povrchová voda steká na cesty a do dvorov rodinných domov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

 

Od nočných hodín je monitorovaná aktivita rieky Myjava, hrádze nádrží Stará Myjava, Brestovec a hladina suchého poldra pri nemocnici v Myjave a poldra Svaceník v mestskej časti Turá Lúka. Na Myjave spadlo za posledných 24 hodín 94,5 mm zrážok, čo je najviac v rámci celého Slovenska. Intenzívne zrážky by na Myjave mali trvať približne do 14:00. Podľa Hrina existuje dostatočná rezerva pre prípadné ďalšie intenzívne zrážky. Pohotovosť však stále trvá.

 

img

 

12:05 - Problémy s vodou hlásia Šterusy, Šípkové, Prašník a ďalšie obce

Hladina potokov v okolí Piešťan sa začala v dôsledku výdatných dažďov zvyšovať dnes od skorých ranných hodín. Ako prví zaznamenali o štvrtej hodine problémy v obci Šterusy, kde zasahovali dobrovoľní hasiči a občania, ktorí kládli na breh pieskové vrecia. O 10. hodine vyhlásili druhý a následne tretí stupeň povodňovej aktivity na potoku Šípkovec v obci Šípkové. „Privolaní pracovníci Povodia Váhu v Šípkovom čistili kritický úsek potoka, teraz platí druhý stupeň,“ povedal pre TASR vedúci odboru krízového riadenia na Obvodnom úrade v Piešťanoch Igor Košík. Najhoršia situácia podľa neho pretrváva v obci Prašník, kde sa najskôr zosunul svah na asi 100 metrov dlhý úsek cesty, premávka bola presmerovaná do jedného jazdného pruhu. Potom voda z Holešky zaliala centrum obce, ktoré je nateraz neprejazdné, niekoľko občanov museli evakuovať. Problémy začínajú nahlasovať aj nižšie položené obce, vzostupy zaznamenali v Trebaticiach a Veselom. 

 

img

 

11:31 - Vytrvalý dážď už robí škody na území celého Nitrianskeho kraja

Vytrvalé dažde začínajú spôsobovať v Nitrianskom kraji prvé škody. Aj keď povodne zatiaľ hlásené neboli, hasiči už museli zasahovať prakticky vo všetkých okresoch regiónu. Väčšinou však šlo o odčerpávanie vody zo zatopených suterénov prípadne odstraňovanie naplaveného blata z ciest. 
      

Prvýkrát dnes hasiči zasahovali po prívalovom daždi v Kolárove, kde o šiestej hodine ráno odčerpávali vodu na Budovateľskej ulici. Krátko po ôsmej hodine už zasa odpratávali naplavené bahno medzi obcami Modrany a Bátorove Kosihy v okrese Komárno. „Neskôr sa opäť odčerpávala voda na Budovateľskej ulici v Kolárove a o desiatej hodine zasa v obci Jarok neďaleko Nitry,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky. V priebehu dopoludnia hasiči odčerpávali vodu aj na Nánskej ulici v Štúrove i v obci Svrbice v okrese Topoľčany. Problémy so zaplaveným suterénom riešili aj na základnej škole vo Veľkom Lapáši v okrese Nitra. Priamo v Nitre zasahovali pri odčerpávaní vody na Dlhej a na Sládkovičovej ulici. Podľa Pánskeho sa začína komplikovať situácia v Ipeľskom Sokolci v okrese Levice. „Opäť tam postupne zatápa obec a kolegovia z Levického okresu sú podľa mojich informácií už na výjazde,“ dodal Pánsky.
      

Jeho slová potvrdil starosta Ipeľského Sokolca Arnold Ozsvald. Ako uviedol, obec momentálne ohrozuje predovšetkým voda pritekajúca z okolitých polí. „Potok Jelšovka je zatiaľ v koryte. Ale jednu ulicu nám už voda z okolia zatopila. Rodinné domy zatiaľ ohrozené nie sú. Situácia sa bude ešte zhoršovať, pretože prší a po obhliadke sme zistili, že v blízkosti obce je veľa vody, ktorá bude pritekať ešte niekoľko hodín. Momentálne tu už zasahujú hasiči, ktorí odčerpávajú vodu,“ povedal Ozsvald.

 

img

 

11:15 - SHMÚ: Takmer na celom Slovensku prší

Takmer na celom Slovensku sa zo štvrtka na dnes ráno vyskytli zrážky, v západnej polovici územia intenzívne. Podľa slov hydrológa SHMÚ Tomáša Masára, 24-hodinové úhrny na strednom a západnom Slovensku boli do 40 mm, v oblasti Malých a Bielych Karpát až do 80 mm, na ostatnom území do 20 mm. Ako ďalej T. Masár uviedol „v západnej polovici územia na tokoch zaznamenali vzostup až výrazný vzostup hladín. Na Dunaji, Morave a tokoch východného Slovenska je ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Na tokoch Malých a Bielych Karpát boli v priebehu nočných a skorých ranných hodín dosiahnuté úrovne zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, podobne ako v strednej časti Hrona a na Čiernom Hrone. Vzhľadom na meteorologickú situáciu predpokladáme na tokoch v západnej polovici Slovenska vzostup až výrazný vzostup, v druhej polovici dňa prechodný pokles. Na tokoch vo východnej polovici územia ustálenosť až mierny pokles vodných hladín.“ 

 

Záplavy v obci Krajné

 

 

11:05 - MHD a regionálne autobusové spoje majú niekoľkominútové meškania

Nepriaznivé počasie ovplyvňuje aj verejnú dopravu v Bratislave. Autobusoví dopravcovia hlásia niekoľkominútové meškania svojich spojov. TASR o tom informovali hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová a hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Slovak Lines eviduje momentálne zdržanie regionálnych spojov smerom do Bratislavy. "Ide o meškanie do 30 minút," uviedla Vozárová. MHD v hlavnom meste mešká od päť do desať minút. Podľa slov Volfovej je to spôsobené predovšetkým kvôli cudzím nehodám, ale aj škodovým udalostiam na vozidlách DPB. "Neviem v tejto chvíli povedať, či boli nehody spôsobené kvôli zlému počasiu, ale situácia v bratislavskej verejnej doprave nie je až taká zlá, ako bola pri nedávnych záplavách," povedala Volfová. Železničná spoločnosť Slovensko podľa slov jej hovorkyne Jany Morháčovej nemá zatiaľ hlásenia o zdržaní svojich spojov či problémoch na tratiach kvôli počasiu.

 

10:57 - V Prašníku pri Piešťanoch sa zosunula časť svahu

Vytrvalý dážď v Trnavskom kraji spôsobil podmáčanie a následný zosuv časti svahu v obci Prašník v okrese Piešťany. Hasiči tam evakuujú asi 15 ľudí, situácia v obci je podľa ich krajského hovorcu Tomáša Bílika komplikovaná.

 

Najviac práce však majú hasiči na juhu kraja, presnejšie v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči tu pomáhajú s jej odčerpávaním. S vodou bojujú aj na Záhorí v okrese Senica. Na viacerých miestach v kraji hasiči odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti. V dôsledku zhoršenej poveternostnej situácie neboli zaznamenané žiadne zranenia civilných osôb,“ povedal Bílik. 

 

Situáciu v Trnavskom kraji naďalej komplikuje výdatný dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav v dôsledku pretrvávajúcich zrážok vyhlásil pre okres Trnava 3. stupeň povodňovej aktivity. Pre ostatné okresy Trnavského kraja je vydaný 1. a 2. stupeň povodňovej aktivity.

 

img

 

10:55 - Hasiči stále odstraňujú následky záplav na Záhorí

Hasiči po silných dažďoch v noci stále odstraňujú následky záplav vo viacerých obciach na Záhorí. Ako informovalo agentúru SITA operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, hasiči sú momentálne v obciach Plavecký Štvrtok, Jablonové, Plavecké Podhradie, ale aj v Bratislave a Čiernej Vode.

V Plaveckom Štvrtku odčerpávajú vodu zo zatopených dvorov rodinných domov, v Jablonovom sú zatopené pivnice a v Plaveckom Podhradí odstraňujú zničený betónový mostík. V Bratislave hasiči momentálne odstraňujú padnutý strom na Moskovskej ulici a v mestskej časti Záhorská Bystrica voda zatopila výťahovú šachtu. V časti Chorvátskeho Grobu Čierna Voda dažďová voda zatopila rodinné domy a komunikáciu pred nimi. 

 

10:51 - Dážď komplikuje život vo všetkých častiach Trnavského kraja

V dôsledku výdatných zrážok hasiči v Trnavskom kraji doteraz zaznamenali viacero technických zásahov. Najhoršia situácia je na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči vykonávajú odčerpávanie zaplavených priestorov a monitorujú situáciu. V okrese Piešťany prudký dážď spôsobil podmáčanie a následný zosuv časti svahu v obci Prašník. Situácia v obci je komplikovaná. V týchto chvíľach hasiči vykonávajú evakuáciu asi pätnástich osôb. S vodou hasiči bojujú tiež na Záhorí v okrese Senica. Hasiči na viacerých miestach vykonávajú odčerpávanie vody a monitorujú vývoj situácie a tiež odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti. V dôsledku zhoršenej poveternostnej situácie neboli zaznamenané žiadne zranenia civilných osôb. Situáciu v Trnavskom kraji naďalej komplikuje výdatný dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav v dôsledku pretrvávajúcich zrážok vyhlásil pre okres Trnava 3. stupeň povodňovej aktivity. Pre ostatné okresy Trnavského kraja je vydaný 1. a 2. stupeň povodňovej aktivity.

 

10:20 - Polícia upozorňuje na vodu na cestách Bratislavského kraja

Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti s pretrvávajúcim dažďom zvýšili pozornosť na cestách. Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú prejazdné, ale na mnohých úsekoch je vrstva nadbytočnej vody. Takáto situácia je podľa Karin Považanovej z bratislavskej krajskej polície na štátnej ceste II/501 medzi obcami Pernek a Jabloňové, medzi Pernekom a Kuchyňou, medzi Rohožníkom, Sološnicou a Plaveckým Podhradím. Prebytočná voda je aj na štátnej ceste I/2 v smere zo Stupavy do Malaciek. Pozornosť treba zvýšiť aj na Rastickej ulici v Tomášove, na Devínskej ceste medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom a na podjazde pod Prístavným mostom.

 

09:47 - Pre Trnavu a Pezinok platí tretí stupeň povodňovej výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred záplavami pre okresy Pezinok a Trnava. Druhý stupeň platí pre okresy Levice - západ, Levice - východ, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany a Hlohovec. Prvý stupeň výstrahy pred záplavami platí pre väčšinu zvyšných okresov západného a stredného Slovenska a okresy Rožňava a Poprad na východnom Slovensku. Tento stav má platiť dnes približne do 14:00.

 

SHMÚ vydal aj výstrahu druhého stupňa pred dažďami pre západné a stredné Slovensko. Úhrn zrážok tu môže dosiahnuť 45 až 70 milimetrov. Výstraha prvého stupňa platí pre severné Slovensko a západnú časť východného Slovenska. Úhrn zrážok tu môže dosiahnuť 20 až 35 milimetrov. Tento stav má trvať do dnešného poludnia

 

09:23 - Hasiči monitorujú povodňovú situáciu v okolí Malých Karpát

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave mali dnes bratislavskí hasiči v súvislosti s intenzívnymi zrážkami dosiaľ jeden výjazd v mestskej časti Dúbravka, kde rozvodnený potok hrozil vytopením rodinného domu.

 

Situácia na rozhraní Lamača a Záhorskej Bystrice je pokojná. Jeden z obyvateľov rodinného domu v časti Plánky, v katastrálnej časti Záhorskej Bystrice, ktorá je v tesnom, bezprostrednom susedstve s Lamačom, má zatopený dvor, zaplavila mu ho voda z blízkeho potoka. Starosta Lamača Peter Šramko tvrdí, že mestská časť zatopená nie je, "Nevyhlasujem žiadny stupeň povodňovej aktivity," povedal o aktuálnej situácii pre TASR. Podľa prednostu Karlovej Vsi Rastislava Velčeka monitorujú situáciu na Devínskej ceste, kde došlo 3. septembra k zosuvu pôdy. "V Záhorskej Bystrici sú v pohotovosti členovia Dobrovoľného hasičského zboru, žiadnu mimoriadnu situáciu však neriešia," uviedol pre TASR starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica Jozef Krúpa.

 

Hasiči monitorujú situáciu na Záhorí, kde najkomplikovanejšia situácia vznikla na ceste medzi Sološnicou a Plaveckým Podhradím. Voda tu naplavila na cestu blato, preto hasiči vyzývajú vodičov v tomto úseku k zvýšenej opatrnosti. Podobná situácia sa vyskytla aj v úseku cesty Pernek - Jabloňové.

 

Pod dohľadom hasičov je aj okres Pezinok, najmä oblasti v okolí podhorských obcí Píla, Častá až po Horné Orešany v Trnavskom okrese. Práve pre okresy Pezinok a Trnava vydal SHMÚ povodňovú výstrahu 3. stupňa.
 

09:11 - Pri Trnave a Hlohovci sú zaplavené časti ciest

Vzhľadom na väčšie množstvo stečenej vody z polí v dôsledku dažďa na ceste I/51 medzi obcami Boleráz a Šelpice pri Trnave a ceste II/513 medzi Hlohovcom a Kľačanmi polícia žiada vodičov, aby zvýšili opatrnosť a prispôsobili vedenie vozidiel stavu a povahe vozovky a podieľali sa tak na plynulosti v cestnej premávke. Informovala o tom vedúca zmeny operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnava Klaudia Ižoldová.

 

09:06 - Na kopaniciach intenzívne prší, stúpajú hladiny riek a potokov

Intenzívne dažde v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) dvíhajú hladiny tokov riek a potokov. Situácia je zatiaľ napriek stúpajúcim hladinám stabilizovaná, jediným miestom, kde výška hladiny dosiahla úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity je rieka Myjava v Myjave.

 

Podľa informácií o úhrne zrážok, ktoré zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), spadlo v Myjave za 24 hodín až 95,4 milimetra zrážok, čo je najviac na Slovensku. Takmer 50 milimetrov zrážok spadlo za deň aj v Novom Meste nad Váhom. 

 

Podľa hovorcu Myjavy Mareka Hrina, v meste stále intenzívne prší. „Situáciu monitorujeme, vybreženie sledovaných potokov zatiaľ nehrozí. Podľa predpovede by u nás malo pršať do 14.00 h, mali by sme to zvládnuť,“ skonštatoval Hrin.

 

08:40 - Intenzívne dažde môžu spôsobiť lokálne povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnes výstrahu 3. najvyššieho stupňa pre okresy Trnava a Pezinok, kde môžu nastať povodne z trvalého dažďa. Pre krajný západ Slovenska a na juhu stredného Slovenska platí povodňová výstraha 2. stupňa. Vzhľadom na už spadnuté a predpoklad ďalších intenzívnych zrážok a nasýtenosť povodí je pravdepodobnosť vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

 

img

 

SHMÚ tiež upozorňuje, že takmer na celom Slovensku, s výnimkou Prešovského a Košického kraja, sa miestami očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 45 - 70 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

 

img

 

08:27 - Hasiči odčerpávali vodu v Kolárove

Hasiči zasahujú pre neutíchajúci silný dážď vo viacerých obciach v Bratislavskom kraji. Ako informovalo agentúru SITA operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, zatopené ostali najmä obce na Záhorí, od Jabloňového cez Pernek, Sološnicu až po Plavecké Podhradie. Hasiči zatiaľ nie sú vo všetkých zatopených obciach, starostovia si zriaďujú svoje štáby a s hasičmi následne určia ďalší postup. 

 

V Bratislave zasahujú hasiči pri vytopených rodinných domoch v Lamači a tiež v Čiernej Vode. Dopravu môže obmedziť najmä zatopená cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou. Ako informovala agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová, cesty v hlavnom meste monitorujú, no zatiaľ neevidujú žiadne neprejazdné úseky.

 

07:18 - Silný dážď zatopil viaceré obce na Záhorí

Hasiči zasahujú pre silný dážď počas noci vo viacerých obciach v Bratislavskom kraji. Ako informovalo agentúru SITA operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, zatopené ostali najmä obce na Záhorí, od Jabloňového cez Pernek, Sološnicu až po Plavecké Podhradie. Hasiči zatiaľ nie sú vo všetkých zatopených obciach, starostovia si zriaďujú svoje štáby a s hasičmi následne určia ďalší postup.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies