Slovensko zasiahla arktická zima, v noci môžu klesnúť teploty až na -28 stupňov Celzia

NETKY.SK • 27 Február 2018, 11:58 • 2 min
Slovensko zasiahla arktická zima, v noci môžu klesnúť teploty až na -28 stupňov Celzia

BRATISLAVA – Na Slovensku pokračuje mrazivé počasie. Arktická zima by mala kulminovať v noci zo stredy na štvrtok, na ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy pred nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko.

slovakia

left justify in out

Výstraha 2. stupňa platí pre celé stredné a sever východného Slovenska, kde môžu teploty v noci klesnúť až na -28 °C. „Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ varujú meteorológovia. Pre južnejšie časti stredného a východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa, teploty môžu klesnúť na -19 °C. Juh západného Slovenska je bez výstrah.

Obyvatelia Devína a Bratislavy môžu vidieť plávať v Dunaji ľady. Ako vysvetlil SHMÚ, ide o koláče ľadovej triešte, ktoré sa mohutne tvoria na rieke Morava. Ľadová triešť vznikne odtrhnutím dnového ľadu, ktorý sa vytvára pri celodenných silných mrazoch, a to zamŕzaním drobných čiastočiek vody, ktorá sa prichytáva na dne toku. Tam sa ľadové kryštáliky navzájom spájajú a hromadia. Hromadenie dnového ľadu môže upchávať tok.

 

„Momentálne na tokoch celého Slovenska je voda mimoriadne podchladená a mimoriadne nízke teploty vzduchu spôsobujú zosilňovanie ľadových javov v tokoch,“ informoval SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pred nebezpečenstvom ľadových povodní pre okresy Prievidza a Martin. „Predpokladáme, že sa situácia bude zhoršovať a pribudnú ďalšie okresy s nebezpečenstvom ľadových povodní,“ konštatovali meteorológovia. Koncom týždňa by sa malo začať otepľovať a situácia by sa mala stabilizovať.
 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies