Slovensko zakáže dovoz českého alkoholu

NETKY.SK • 18 September 2012, 12:10 • 2 min
Slovensko zakáže dovoz českého alkoholu

Slovensko zakáže dovoz českého alkoholu - Politika Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakáže dovoz českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa bude týkať zákaz alkoholu vyrobeného v Českej republike a alko

slovakia

left justify in out

img

Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakáže dovoz českého alkoholu. 

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa bude týkať zákaz alkoholu vyrobeného v Českej republike a alkoholu odtiaľ dovezeného. Zákaz by mal platiť od 17.00 h. Ako poukázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Verejnosť môže priniesť vzorky alkoholu na niektoré ÚVZ

V rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Prešove a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave sa zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole.

Verejnosť môže priniesť vzorku na príslušný regionálny úrad, ktorý bude mať v danom týždni pohotovostnú službu od 8. do 15. hodiny. Počas víkendov sa tak dá urobiť v nevyhnutnom života ohrozujúcom stave, ale treba to nahlásiť vopred na danom čísle pohotovostnej služby.

Na laboratórne vyšetrenie je potrebná vzorka o objeme 50 až 100 ml. Výsledok bude známy v priebehu 30 minút. Cena je 30 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies