Slovensko začína byť úspešné v oblasti transplantácií orgánov

NETKY.SK • 8 Február 2017, 06:42 • 2 min
Slovensko začína byť úspešné v oblasti transplantácií orgánov

BRATISLAVA – Počet orgánových transplantácií na Slovensku stúpa. Avizuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Na dnešné rokovanie vlády predkladá vyhodnotenie plnenia národného transplantačného programu. V roku 2015 lekári transplantovali 184 obličiek, 27 sŕdc a 34 pečení, čo bolo viac ako rok predtým, kedy transplantovali iba 125 obličiek, 17 sŕdc a 23 pečení.

 

Nárast ministerstvo zdravotníctva považuje za úspech, v trende by chcelo pokračovať. V porovnaní s európskymi krajinami sa totiž Slovensko v minulosti zaraďovalo medzi tie, ktoré orgány málo transplantujú. Národný transplantačný program prináša opatrenia, ktoré majú negatívny stav zmeniť. Plniť sa bude aj v nasledujúcich dvoch rokoch. V tomto použije ministerstvo na podporu transplantácií orgánov a tkanív 150.000 eur.

 

Ministri majú na dnešnom zasadnutí vlády schváliť aj aktualizáciu personálnej štruktúry Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii. Slovensko sťahuje z Bruselu úradníkov, ktorých tu vyslalo vlani v súvislosti s predsedníctvom krajiny v Rade EÚ. Dočasné pozície ministerstvo zahraničných vecí zruší postupne do konca júla. Niektorí zamestnanci ešte pomáhajú pri plnení úloh súvisiacich so súčasným predsedníctvom Malty.

 

Letný čas sa tento rok na Slovensku začne v nedeľu 26. marca a skončí v nedeľu 29. októbra. Jeho zavedenie má dnes schváliť kabinet na návrh ministra práce Jána Richtera. Vládne nariadenie stanovuje začiatok a koniec letného času v rokoch 2017 až 2021. Vychádza z oznámenia Európskej komisie, ktorá je povinná každých päť rokov uverejniť časový plán uvádzajúci konkrétne dátumy pre začiatok a koniec letného času.

 

Kabinet posúdi aj ratifikáciu dvoch dodatkov k protokolom o znížení acidifikácie, eutrofizácie a prízemného ozónu z roku 1999 a o perzistentných organických látkach z roku 1998. Oba sa týkajú medzinárodného Dohovoru o diaľkovom znečisťovaní ovzdušia prechádzajúcom hranicami štátov z roku 1979. Dokumenty predkladá minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies