Slovensko zabodovalo v otvorenosti a transparentnosti dát verejného sektora, umiestnili sme sa na treťom mieste

NETKY.SK • 28 November 2017, 13:08 • 2 min
Slovensko zabodovalo v otvorenosti a transparentnosti dát verejného sektora, umiestnili sme sa na treťom mieste

BRATISLAVA - Slovensko je v prvej trojke krajín, ktoré sa najrýchlejšie rozvíjajú v oblasti otvorených dát.

slovakia

left justify in out

Medzi trojicu lídrov Slovenská republika poskočila z minuloročného deviateho miesta. Predbehli sme tak aj krajiny V4, lepšie sú na tom len Slovinsko a Luxembursko. Vyplýva to z aktuálnych štatistík Európskeho data portálu, ktorý zbiera a spája otvorené údaje z verejného sektora. "Toto umiestnenie je vizitkou informatizácie našej krajiny. Okrem toho, že používanie otvorených údajov pomáha transparentnosti a verejnej kontrole, pomáha aj rozvíjať inovačný potenciál slovenskej ekonomiky," konštatoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Otvorené dáta sú elektronické údaje určené na ďalšie strojové spracovanie, ktoré štát voľne sprístupňuje pre tretie strany. Využívajú ich napríklad neziskové organizácie na tvorbu analýz alebo technologické startupy, ktoré na nich môžu stavať svoje aplikácie a služby. Príkladmi služieb postavených na otvorených dátach sú Centrálny register zmlúv alebo mapa zločinu, ktorá využíva údaje Ministerstva vnútra SR na tvorbu aktuálnych štatistík o kriminalite.

 

Európsky data portál, vytvorený z iniciatívy Európskej komisie, rozdelil hodnotené krajiny do štyroch skupín na začiatočníkov, nasledovníkov, pokročilých a lídrov. Z krajín V4 dopadlo najhoršie Maďarsko, ktoré bolo zaradené v nasledovníckej skupine, Česko a Poľsko boli označené ako pokročilé. Slovensko sa dostalo medzi lídrov, za čo vďačí v podstatnej miere zvýšeniu efektivity využívania otvorených dát z 13 % v roku 2015 na 87 % v tomto roku. Zároveň je Slovenská republika popri Francúzsku, Írsku a Fínsku jednou zo štyroch európskych krajín, ktoré majú stopercentný užívateľský dosah. To znamená, že ľudia vedia, o akú informáciu ide, ak kliknú na datasety zverejnené na data.gov.sk.

 

"Očakávam, že Slovensko bude zverejňovať čoraz viac a detailnejších otvorených údajov. Čím viac podrobností budú obsahovať, tým väčšia bude ich výpovedná hodnota, a tým lepšie aplikácie pre občanov môžu vznikať," doplnil vicepremiér. Umiestnenie Slovenska považuje aj za vizitku práce svojho úradu. "Nielen, že sme zverejnili datasety na slovensko.sk, ale máme aj Open Data API, údaje o eurofondoch sprístupnené v reálnom čase, ktoré sú jedny z najdetailnejších v Európe," dodal Pellegrini.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies