Slovensko vyzýva KĽDR, aby sa vzdala svojho vojenského jadrového programu

NETKY.SK • 7 Január 2016, 10:53 • 2 min
Slovensko vyzýva KĽDR, aby sa vzdala svojho vojenského jadrového programu

BRATISLAVA - Slovenská republika je vážne znepokojená oznámením Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) o vykonaní skúšky vodíkovej bomby. Uvádza to v dnešnom stanovisku ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia".

 

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ostro odsudzuje tento provokatívny čin KĽDR, ktorý je vážnym ohrozením regionálnej stability, medzinárodného mieru a bezpečnosti a hrubým porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," uvádza rezort.

 

Podľa ministerstva je nevyhnutné, aby KĽDR okamžite prestala so svojimi vojenskými jadrovými aktivitami, ktoré sú v rozpore s globálnymi snahami medzinárodného spoločenstva na zabránenie šírenia jadrových zbraní, vrátane zákazu jadrových skúšok.

 

"Vyzývame KĽDR, aby sa úplne vzdala svojho vojenského jadrového programu a odstavila a odstránila jadrové zariadenia, ktoré sa na ňom podieľajú. MZVaEZ SR považuje za nevyhnutné, aby sa KĽDR bezodkladne vrátila k šesťstranným rozhovorom, ako aj k svojim záväzkom vyplývajúcim zo Zmluvy o nešírení jadrových zbraní a plnila odporúčania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu," dodalo ministerstvo diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies