Slovensko vyzvalo letecké spoločnosti na prevenciu proti ebole

NETKY.SK • 26 Október 2014, 10:16 • 2 min
Slovensko vyzvalo letecké spoločnosti na prevenciu proti ebole

BRATISLAVA - V dôsledku šírenia sa eboly vyzval štát letecké spoločnosti zaregistrované na Slovensku, aby prijali preventívne opatrenia. Súčasťou vybavenia lietadiel majú byť okrem lekárničky prvej pomoci aj ochranné tvárové rúška, rukavice, plášť či dezinfekčné prostriedky, ktoré cestujúcich ochránia pred šírením infekčnej choroby.

slovakia

left justify in out

V prípade výskytu nakazeného na palube sa má personál riadiť medzinárodnými predpismi, ktoré napríklad opisujú postup pri používaní ochranných prostriedkov či komunikáciu so zložkami leteckej dopravy. „Mimoriadne opatrenia na letiskách zatiaľ neboli nariadené,“ povedal pre TASR hovorca ministerstva dopravy (MD) SR Martin Kóňa. Slovensko nemá s krajinami postihnutými ebolou priame letecké spojenie.
      

Ak si to epidemiologická situácia vyžiada, letisko M.R. Štefánika Bratislava zavedie aj monitorovanie cestujúcich termovíznymi kamerami či vyplňovanie príletových kariet, poznamenal hovorca. Bratislavské letisko má k dispozícii izolačné pracovisko na letiskovej ploche, v ktorom je možné izolovať pasažiera podozrivého z nebezpečnej prenosnej choroby. Práve Bratislava je miestom, kde musí pristáť lietadlo smerujúce na Slovensko, ak sa na palube nachádza cestujúci s príznakmi eboly. Nakazeného potom za prísnych bezpečnostných podmienok prevezú na kliniku infektológie na bratislavských Kramároch.
      

Kóňa dodal, že úrad vedúceho hygienika na ministerstve dopravy priebežne získava informácie o aktuálnej epidemiologickej situácii a úzko spolupracuje s ministerstvom zdravotníctva a Úradom verejného zdravotníctva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies