Slovensko vytvorí zahraničnú policajnú jednotku v počte 300 policajtov

NETKY.SK • 3 November 2015, 06:30 • 2 min
Slovensko vytvorí zahraničnú policajnú jednotku v počte 300 policajtov

BRATISLAVA – Slovenská republika v súvislosti s aktuálnym vývojom migračných tokov v Európe personálne posilní Policajný zbor a ministerstvo vnútra. Návrhom na zvýšenie počtu miest sa dnes bude zaoberať vláda SR na mimoriadnom rokovaní.

slovakia

left justify in out

So žiadosťou prichádza minister vnútra Robert Kaliňák. Odôvodnil ju naliehavou potrebou. Posilu si podľa neho vyžiadala migračná kríza, plnenie medzinárodných záväzkov Slovenska v uplatňovaní migračnej politiky a koordinované prijímanie bezpečnostných opatrení.

 

Slovensko vytvorí zahraničnú policajnú jednotku v počte 300 policajtov, ktorej úlohou bude ochrana schengenskej hranice Európskej únie. „Zriadenie zahraničnej policajnej jednotky je nevyhnutné z dôvodu aktívneho zapojenia Slovenskej republiky do riešenia nelegálnej migrácie aj mimo územia štátu,“ uvádza ministerstvo v materiáli.

 

Ďalších 20 policajtov pribudne Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR. Kaliňák pridáva 20 štátnych zamestnancov i Migračnému úradu MV SR. Opatrenie si celkovo vyžiada zvýšenie budúcoročného rozpočtu ministerstva o takmer osem miliónov eur.

 

Ministri dnes budú rokovať aj o vyslaní 20 policajtov do Slovinska. Ich úlohou bude posilniť hliadkovú činnosť na vonkajšej schengenskej hranici s Chorvátskom, ale aj udržanie verejného poriadku vo vnútrozemí. Krajiny V4 o výpomoc požiadala slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová-Žnidarová. Policajná jednotka by mala odcestovať najneskôr vo štvrtok (5.11.).

 

„Situácia v Slovinsku je v dôsledku migračnej vlny, ktorá sa ešte posilňuje, kritická,“ konštatujú v predkladacej správe ministerstvo vnútra a ministerstvo zahraničných vecí.

 

„Denne prichádza do Slovinskej republiky veľký počet migrantov a od 16. októbra 2015 do 25. októbra 2015 prekročilo slovinsko-chorvátsku hranicu 50.410 migrantov,“ doplnili. Policajnú jednotku v počte 50 členov vyslalo Slovensko v októbri aj do Maďarska, kde pomáha pri strážení vonkajšej schengenskej hranice so Srbskom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies