Slovensko vystúpi z medzinárodnej organizácie Interelektro

NETKY.SK • 19 Február 2014, 13:11 • 2 min
Slovensko vystúpi z medzinárodnej organizácie Interelektro

BRATISLAVA - Organizácia, ktorá vznikla ešte v roku 1973 v Moskve, už totiž Slovensku neprináša výhody, konštatuje vláda.

slovakia

left justify in out

Slovensko vystúpi z medzinárodnej organizácie Interelektro. Zoskupenie, ktoré vzniklo ešte v roku 1973 v Moskve a ktorého pôvodným cieľom bola podpora elektrotechnického priemyslu členských krajín, nám už totiž podľa slovenskej vlády neprináša takmer žiadne výhody. "Na zasadnutiach Riadiaceho výboru Interelektro dlhodobo absentovala snaha riešiť smerovanie organizácie v podmienkach trhového hospodárstva a v praktických prínosoch z členstva sa neprejavil rozvoj obchodu na trhoch Ruskej federácie a ďalších bývalých sovietskych republík," konštatuje sa v materiáli ministerstva hospodárstva, ktorý v stredu schválila vláda.

 

Organizácia mala podporiť elektrotechnický priemysel členských krajín "prostredníctvom využitia výhod medzinárodnej socialistickej deľby práce, rozšírenia a prehĺbenia hospodárskej a vedecko-technickej vzájomnej spolupráce na základe dobrovoľnosti a rešpektovania záujmov všetkých strán". Zakladajúcimi členmi organizácie boli vtedajšie krajiny Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) vrátane ČSSR. Jej členskú základňu v súčasnosti tvorí 22 prevažne postkomunistických krajín. 

 

"Vystúpenie z medzinárodnej organizácie umocňujú aj dlhoročné výhrady voči nefungujúcej webstránke, neschopnosti členov Riadiaceho výboru Interelektro komunikovať v inej reči ako v ruštine, pritom sa odvolávajú na vysoko preferovaný záujem o spoluprácu s firmami a organizáciami EU," zdôvodňuje ďalej ministerstvo hospodárstva príčiny vystúpenia z organizácie Interelektro. Zámer vystúpiť zo zoskupenia oznámilo nedávno aj Rusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies