Slovensko vyprodukuje v priemere 9,5 milióna ton odpadov ročne

NETKY.SK • 6 Október 2015, 16:13 • 2 min
Slovensko vyprodukuje v priemere 9,5 milióna ton odpadov ročne

BRATISLAVA - Na Slovensku v posledných rokoch vzniká v priemere 9,5 milióna ton odpadov ročne.

slovakia

left justify in out

Najväčšie zastúpenie má tradične priemyselný odpad. Údaje vyplývajú z materiálu s názvom Program odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2016 – 2020, v ktorého prvej časti Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR analyzuje súčasný stav a potreby odpadového hospodárstva Slovenska. Analýza vzniku a nakladania s odpadmi je pre roky 2010 až 2013.


Najviac, asi tretina všetkého odpadu vzniká v priemyselnej výrobe (v priemere 2,7 milióna ton ročne), v stavebníctve (priemerne 1,67 mil. ton ročne), v oblasti dodávok elektriny a plynu (937-tisíc ton) a v oblasti dodávok a čistenia vody (747-tisíc ton). Komunálny odpad predstavuje asi 1,74 milióna ton ročne. V porovnaní s krajinami EÚ patrí Slovensko medzi krajiny s najnižšou ročnou produkciou komunálnych odpadov na obyvateľa. V roku 2013 vyprodukoval každý obyvateľ SR 304 kg komunálneho odpadu. Nižšiu produkciu mali len Poľsko, Estónsko a Rumunsko. MŽP však pripomína, že produkcia komunálnych odpadov je priamo závislá od sociálno-ekonomických ukazovateľov, predovšetkým od výšky HDP. Najviac komunálneho odpadu na Slovensku vyprodukuje Bratislavský a Trnavský kraj s vyše 400 kilogramami odpadov na obyvateľa. Tretím najsilnejším regiónom je Nitriansky kraj, kde tvorba komunálnych odpadov presahuje 350 kg/obyvateľa. Najmenej, asi 250 kg/obyvateľa, vytvára Prešovský, Košický a Banskobystrický kraj.


Dlhodobo negatívnym trendom nakladania s odpadmi na Slovensku je ich zneškodňovanie na skládkach. Od roku 2010 stúplo množstvo odpadov odvážaných na skládky na päť miliónov ton v roku 2013, čo znamená, že na skládkach končí až polovica všetkých odpadov. Recyklovaných bolo v roku 2013 len 30 percent odpadov. Bez energetického využitia je ročne zneškodnených spaľovaním v priemere 55-tisíc ton odpadov, energeticky využité sú len tri percentá, čo je asi 300-tisíc ton odpadov ročne.


Vysoký podiel zneškodňovania odpadov na skládkach je najväčším negatívom aj v oblasti nakladania s komunálnymi odpadmi. Ročne sa recykluje v priemere len asi 190-tisíc ton komunálneho odpadu. Energeticky sa využije asi 170-tisíc ton a na skládku mieri v priemere 1,3 milióna ton komunálneho odpadu. V troch krajoch (Trnavský, Nitriansky a Žilinský) presahuje úroveň skládkovania komunálnych odpadov 80 percent, v Trenčianskom a Prešovskom kraji je pod touto hranicou. V Košickom kraji ide na skládky 50 percent komunálnych odpadov a najlepšie je na tom Bratislavský kraj, kde ho na skládky odvezú len 30 percent. V Bratislavskom kraji tvorí energetické využitie odpadov vyše 40 percent, v Košickom kraji dosahuje 30 percent. Vo všetkých regiónoch je úroveň recyklácie na veľmi nízkej úrovni, a to len približne 10 percent.


Slovensko ako členský štát EÚ musí prijať opatrenia na podporu recyklácie a s týmto cieľom zabezpečiť efektívny triedený zber komunálneho odpadu. V súčasnosti platí v SR povinnosť pre obec zaviesť a zabezpečovať vykonávanie triedeného zberu komunálnych odpadov pre papier, plasty, kovy, sklo a biologicky rozložiteľné komunálne odpady. Napriek tomu možno triedený zber komunálnych odpadov hodnotiť ako nedostatočný a mnoho obcí si túto povinnosť neplní. Ak chce Slovensko do roku 2020 dosiahnuť 50-percentnú úroveň recyklácie komunálnych odpadov, je potrebné vytvoriť účinný systém triedeného zberu. V roku 2013 Slováci vytriedili 64 000 ton papiera a lepenky, 48 890 ton skla, 29 000 ton plastov, 105 500 ton biologicky rozložiteľného odpadu a 7 850 ton elektroodpadu. Najväčší pokles zaznamenal triedený zber kovov, ktorý poklesol o vyše 57 percent na 5 200 ton. Jeden obyvateľ SR v roku 2013 vytriedil 27 kg komunálnych odpadov. Na splnenie cieľa recyklácie sa úroveň triedeného zberu musí pohybovať minimálne na úrovni 150-170 kg na obyvateľa, čo bude do roku 2020 veľmi náročné splniť, konštatuje
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies