Slovensko vyhralo ďalší spor so súkromnou poisťovňou Dôvera

NETKY.SK • 8 December 2014, 15:02 • 2 min
Slovensko vyhralo ďalší spor so súkromnou poisťovňou Dôvera

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) rozhodla v prospech Slovenskej republiky v spore, ktorý so štátom viedla súkromná poisťovňa Dôvera. Informuje o tom dnes portál TREND.sk.

slovakia

left justify in out

V spore, ktorý sa ťahal od roku 2007, žiadala súkromná poisťovňa preveriť údajnú štátnu pomoc pre zdravotné poisťovne vo vlastníctve štátu, do ktorých predošlé vlády "naliali" dokopy 153,4 milióna eur. Dôvera žiadala preveriť zvyšovanie základného imania Spoločnej zdravotnej poisťovne (SPZ) v januári 2006, vo svojom podnete takisto žiadala preskúmať aj to, že štát za prvej vlády Roberta Fica financoval zvýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne k januáru 2010 vo výške 65,1 milióna eur.

 

Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pre portál uviedol, že podľa komisie to nebolo v rozpore s pravidlami Európskej únie (EÚ) o štátnej pomoci. "EK pritom dôvodila tým, že zdravotné poisťovne v tomto prípade nie sú podnikmi a nevykonávajú ekonomickú činnosť v zmysle pravidiel EÚ. Ich činnosť je preto mimo pôsobnosti kontroly štátnej pomoci zo strany únie," zdôvodnil Králik.

 

Pri svojom rozhodnutí EK zohľadňovala podľa informácií TREND.sk zavedenie obmedzeného dosahovania zisku poisťovní, ako aj obmedzený stupeň ich hospodárskej súťaže, pokiaľ ide o kvalitu poskytovaných služieb. Zavážiť malo aj to, že náš systém zdravotného poistenia je založený najmä na zásade solidarity. Preverované činnosti tak podľa komisie nemajú ekonomickú povahu a verejné financovanie zdravotných poisťovní pôsobiacich v tomto systéme preto nepredstavuje štátnu pomoc.

 

Ako pripomenul portál, komisia skúmala okolnosti prípadu sedem rokov. K formálnemu vyšetrovaniu pristúpila v júli 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies