Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov! Sme prvou krajinou, ktorá vyjadrila skutočnú solidaritu s Českom

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 17:05 • 2 min
Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov! Sme prvou krajinou, ktorá vyjadrila skutočnú solidaritu s Českom

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Eduard Heger oznámil, že Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol premiér Eduard Heger vo vyhlásení, Slovensko vyhostí troch ruských diplomat zo Slovenska. Krajinu musia opustiť do siedmych dní. 

 

"Zaručenie bezpečnosti krajiny a jej občanov je jedným zo základných funkcií štátu. Zároveň predstavuje aj najvyššiu prioritu vlády SR. Spôsoby ich dosiahnutia sme zadefinovali aj v nedávno schválenej bezpečnostnej stratégii SR. Pre jej naplnenie robíme maximum, ako na národnej úrovni, tak aj v úzskej spolupráci s našimi spojencami NATO a partnermi EÚ," povedal v úvode vyhlásenia Heger. 

 

Podotkol, že považujú za veľmi dôležité urobiť všetko pre ochranu bezpečnostných záujmov. Medzi ne patrí aj vyhodnocovanie bezpečnostných rizík, vrátane dosiahnutia toho, aby cudzie diplomatické misie pôsobili na území Slovenska v súlade s platnými zákonmi a medzinárodnými dohovormi. 

 

 

Premiér prízvukoval, že pre takéto pôsobenie vytvára aj náležité podmienky, avšak nemôže tolerovať činnosť zástupcov cudzích diplomatických misií nerešpektuje stanovené princípy. 

 

"V súvislosti so situáciou v našom geopolotickom priestore a aktuálnymi udalosťami v Českej republike, ktorej týmto opätovne vyjadrujeme solidaritu a plnú podporu, však po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb, ktoré úzsko spolupracujú s partnerskými spravodajskými službami spojeneckých krajín, Vás chcem informovať, že traja zástupcovia misie Ruskej federácie musia ukončiť svoje pôsobenie a opustiť územie Slovenska do siedmych dní," uviedol premiér. 

 

Dodal, že zároveň Slovensko potvrdzuje záujem o budovanie dobrých vzťahov s Ruskou federáciou. Tie však musia byť založené na vzájomnom rešpekte. Slovensko je prvou krajinou, ktorá vyjadrila solidaritu s ČR a pristúpila k vyhosteniu ruských diplomatov. 

 

Prečítajte si tiež: Ivan Korčok odsúdil aktivity, ktoré mali poškodiť bezpečnosť Českej republiky

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies