Slovensko vydá do Ruska Čečénca obvineného z vraždy Aliho Ibragimova

NETKY.SK • 4 September 2015, 14:18 • 2 min
Slovensko vydá do Ruska Čečénca obvineného z vraždy Aliho Ibragimova

BRATISLAVA – Slovensko vydá do Ruska Čečenca Aliho Ibragimova. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Ibragimov sa dostal na Slovensko nelegálne spolu s Anzorom Čentievom v roku 2006. Po ich zadržaní Rusko požiadalo o ich vydanie pre podozrenie z viacerých trestných činov vrátane vraždy.

slovakia

left justify in out

Alexandra Donovevá potvrdila, že minister spravodlivosti Tomáš Borec už podpísal súhlas s Ibragimovým vydaním. Samotný priebeh a termín vydania je na dohode slovenského a ruského interpolu. Zároveň zdôraznila, že ruská generálna prokuratúra sa zaručila, že Ibragimovi budú poskytnuté všetky možnosti obhajoby vrátane právnej pomoci.

 

Nebude podrobený týraniu, surovým, neľudským alebo dôstojnosť ponižujúcim spôsobom správania a trestania a nebude ho súdiť špeciálny súd. Tiež sa zaručili, že nedostane trest smrti. Identické záruky boli dané aj v prípade Čentieva. Počas monitorovacej návštevy pracovníkov slovenského veľvyslanectva vo väzení v Groznom sa potvrdilo, že sa dodržiavajú.


Anzora Čentieva Slovensko vydalo do Ruska minulý rok v júli. Podľa informácii, ktoré má slovenské ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti k dispozícii, v Rusku už bol odsúdený. Keďže do trestu sa započítava aj vydávacia väzba, momentálne je už na slobode. Rozhodnutie o vydaní oboch mužov zo Slovenska do Ruska sa oddaľovalo pre ich opakované žiadosti o udelenie azylu.

 

Rovnako sa obaja obrátili na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý vydal predbežné opatrenie, ktoré bránilo ich vydaniu. Aj európsky súd ale nakoniec konštatoval, že neexistujú dôvody domnievať sa, že Ibragimov a Čentiev budú v prípade vydania do Ruskej federácie vystavení riziku zlého zaobchádzania. Ich sťažnosti označil za neprijateľné z dôvodu zjavnej nepodloženosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona