Slovensko vyčlení na Iniciatívu ekonomickej odolnosti dva milióny eur

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 16:34 • 2 min
Slovensko vyčlení na Iniciatívu ekonomickej odolnosti dva milióny eur

BRATISLAVA - Slovensko vyčlení dva milióny eur pre Európsku investičnú banku (EIB), a to na nástroj Iniciatíva ekonomickej odolnosti. Jej snahou je podľa rezortu financií pomoc pri riešení problémov súvisiacich s migračnou krízou v Európe aktivitami smerujúcimi k zlepšovaniu sociálnej a ekonomickej infraštruktúry, nachádzaním nástrojov a zdrojov na podporu ekonomického rastu a aj tvorbu pracovných miest v regióne západného Balkánu a krajinách tzv. južného susedstva.

slovakia

left justify in out

Slovensko tak chce ísť podľa ministerstva príkladom a povzbudiť väčších hráčov, aby tento príklad nasledovali. "Ak chceme riešiť problém migrácie, musíme tak urobiť na miestach, kde to celé vzniká. Iniciatíva EIB vznikla práve za týmto účelom a verím že aktivity s tým spojené prinesú výsledky," uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Je to podľa neho ako s chorobou. "Na to, aby ste sa vyliečili, potrebujete správny liek, inak budete donekonečna zápasiť so symptómami," dodal.

 

Dosiahnuť odolnosť v týchto tzv. tretích krajinách vyžaduje podľa ministerstva, aby všetci európski aktéri zvyšovali efektívnosť spolupráce. Toto je podľa rezortu možné dosiahnuť spoločnými stratégiami, koordinovanou implementáciu plánov zakotvených v čomsi, čo možno nazvať spoločne vypracovanými analýzami situácie.

 

"Veľmi vítam príspevok do Iniciatívy ekonomickej odolnosti, ktorý v mene slovenskej vlády oznámil minister Kažimír. Slovensko, jeden z menších štátov EÚ, sa k výzve stavia tvárou v tvár," zhodnotil šéf EIB Werner Hoyer. Táto pozitívna odozva nadväzujúca na minuloročný apel Európskej rady pomôže podľa neho banke posilniť ekonomiky susedov a adresovať výzvy spojené s migráciou.

 

EIB sa v nadväznosti na eskalujúci problém migračnej krízy rozhodla spustiť Iniciatívu ekonomickej odolnosti, s cieľom zvýšiť prináležiace finančné kapacity o šesť miliárd eur počas piatich rokov, počnúc koncom minulého roka. Cieľom je zvýšiť pôvodne zamýšľaný 7,5-miliardový balík, a tým katalyzovať dodatočné investície vo výške blížiacej sa k hranici 15 miliárd eur.

 

EIB zároveň podľa ministerstva hľadá 730 miliónov eur od súkromných alebo inštitucionálnych donorov, ktoré sa prepoja s finančnými zdrojmi EIB. Tieto zdroje umožnia EIB podporiť investičné aktivity a generovať tak pozitívne ekonomické a sociálne aktivity, ktoré by za iných okolností neboli financované a nemali šancu na úspech pre ich vysoké riziko, nízky zisk a problematický prístup k finančným zdrojom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies