Slovensko vo využívaní e-governmentu zaostáva, tvrdí PAS

NETKY.SK • 15 Január 2018, 14:07 • 2 min
Slovensko vo využívaní e-governmentu zaostáva, tvrdí PAS

BRATISLAVA - Slovensko v posledných rokoch výrazne nepokročilo v zlepšovaní využívania digitálnych technológií pri poskytovaní verejných služieb (e-government).

slovakia

left justify in out

Dokonca sa v rebríčku Organizácie spojených národov (OSN), ktorý hodnotí vyspelosť digitálnej otvorenosti krajín, prepadlo za posledných desať rokov z 38. miesta vo svete na 67. miesto. Slovensku sa tak nepodarilo nadviazať na inovatívne kroky z obdobia okolo roku 2010. Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) na základe údajov OSN a výsledkov svojho individuálneho prieskumu vo využívaní e-governmentu medzi podnikateľmi.

PAS považuje za dobre zvládnuté e-government systémy na Slovensku Centrálny register zmlúv alebo Obchodný register na internete. No dodáva, že podľa OSN iné krajiny v digitálnej agende výrazne pokročili a Slovensko predbehli. „V rebríčku Organizácie spojených národov E-Government Development Index, ktorým OSN hodnotí vyspelosť digitálnej otvorenosti krajín, a teda najmä ich schopnosť poskytovať verejné služby pomocou informačno-komunikačných technológií, bolo Slovensko ešte v roku 2008 na 38. mieste sveta. Odvtedy sa prepadlo na 67. miesto zo 193 hodnotených,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Spomedzi Visegrádskej štvorky sa Slovensko umiestnilo najhoršie, keď sa Poľsko umiestnilo na 36. mieste, Maďarsko na 46. mieste a Česko na 50. mieste.

Podnikateľská aliancia Slovenska v spolupráci s inštitútom INEKO vykonala počas roku 2017 prieskum medzi slovenskými podnikateľmi týkajúci sa e-governmentu. Z prieskumu vyplýva, že podnikatelia iba zriedka využívajú infožiadosti, všetko čo by mohli potrebovať, požadujú automaticky zverejňovať na internete.

 

Využívajú hlavne portály, ktoré sú jednoduché, prehľadné a poskytujú potrebné informácie. „Podnikatelia požadujú lepšiu digitálnu komunikáciu so štátom. Slúžiť na to by mal jeden portál, kde by sa sústreďovali všetky dôležité informácie. Podnikatelia tiež požadujú na jednom mieste a prehľadne zverejniť všetky zákonné požiadavky na podnikateľov,“ dodal Peter Kremský.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies