Slovensko vníma Poľsko ako blízkeho a kľúčového partnera

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:15 • 2 min
Slovensko vníma Poľsko ako blízkeho a kľúčového partnera

Slovensko vníma Poľsko ako blízkeho a kľúčového partnera

slovakia

left justify in out

img

Poľský prezident Bronislaw Komorowski, ktorý dnes spolu s manželkou Annou pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky, absolvoval rozhovory so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi. Na záver prvého dňa jeho dvojdňovej cesty na Slovensko usporiadal prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou slávnostnú večeru v Prezidentskom paláci.
      Gašparovič privítal poľský prezidentský pár ako dobrých priateľov, blízkych susedov a kľúčových partnerov. Takto podľa jeho slov vníma Slovensko ťažko skúšaný poľský národ. "Život ukázal, že Slovensko a Poľsko sa dokázali zomknúť a nájsť najviac sily a rozvahy práve v časoch veľkých osudových skúšok," povedal prezident SR na úvod večere.
      Vyzdvihol nadštandardnosť vzťahov medzi krajinami, ktorých ľudský rozmer je podľa neho najprirodzenejším tmelom porozumenia a spolupráce v regióne. Gašparovič vyjadril dobrý pocit zo spolupráce na úrovni zoskupenia V4. SR si podľa jeho vyjadrenia veľmi želá, aby partnerstvo naďalej pokračovalo a vzťahy sa prehlbovali. "Straty ktoréhokoľvek z nás oslabujú pozíciu celého regiónu. Preto budeme naďalej hľadať také riešenia problémov, ktoré nepoškodia žiadneho z členov tejto skupiny," vyhlásil.
      Domnieva sa, že slovenský a poľský národ ešte nikdy v histórii nemali také priaznivé podmienky na úspešný rozvoj a v európskej a svetovej politiky nehrali významnejšiu úlohu. Spomenul blízke názory na spoluprácu s východnými partnermi a balkánskymi krajinami. "Aj na nás leží zodpovednosť, či sa nám podarí byť motorom lepších vzťahov s krajinami Východného partnerstva a s Ruskom, alebo ostaneme nárazníkovým pásmom deliacim Európu na dve hodnotovo nesúrodé časti," poznamenal Gašparovič.
      Návšteva poľského prezidenta bude pokračovať v stredu (22.6.) spoločným kladením vencov k Pamätníku železnej opony v Devíne. Prvé dámy si medzitým prezrú kreatívne dielne v Ústredí ľudovej a umeleckej výroby v Bratislave. Prezidentské páry sa následne presunú do Modry, kde absolvujú prehliadku vinárskeho komplexu a pozrú si výstavu obrazov slovenskej moderny 20. storočia a diela Andyho Warhola.
      Poľská delegácia by mala odcestovať späť do vlasti v popoludňajších hodinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona