Slovensko vlani navštívilo 4,3 milióna turistov, čo je historický rekord

NETKY.SK • 19 Február 2016, 11:54 • 2 min
Slovensko vlani navštívilo 4,3 milióna turistov, čo je historický rekord

BRATISLAVA – Cestovný ruch zažil v roku 2015 svoj najlepší rok v histórii samostatného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Pre dovolenku na Slovensku sa totiž rozhodlo celkovo viac ako 4,3 milióna návštevníkov. V porovnaní s doteraz najsilnejším rokom 2008 to znamenalo nárast o 6 % a v porovnaní s predošlým rokom 2014 to bol približne 16-% nárast. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré dnes prezentovalo ministerstvo dopravy.

 

"Môžeme skonštatovať, že tieto čísla nám dávajú pocit nádeje, že turizmus na Slovensku sa uberá správnym smerom," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Zároveň podľa jeho slov predbežné údaje o príjmoch z cestovného ruchu prekročili prvýkrát v histórii 2-miliardovú hranicu.

 

V minulom roku padali rekordy aj v počtoch domácich turistov, ktorí sa rozhodli pre dovolenku na Slovensku. Celkovo ich bolo 2,6 milióna, čo znamenalo nárast o takmer 13 % v porovnaní s historicky silným rokom 2008 a o takmer 10 % v porovnaní s rokom 2013, ktorý bol tiež veľmi dobrý.

 

Rástol však aj počet zahraničných hostí, a to o temer 17 %. Najviac turistov chodí na Slovensko z tradičných krajín ako Česko, Poľsko či Nemecko. "Avšak, čo nás veľmi teší, začínajú k nám chodiť turisti aj z iných ako tradičných trhov, dokonca zo vzdialených trhov," doplnil štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

 

Napríklad v minulom roku prišiel na Slovensko dvojnásobný počet návštevníkov z Číny ako v roku 2014 a rastú aj počty turistov z Veľkej Británie, zo Spojených štátov Amerických, z Holandska či Talianska a Francúzska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies