Slovensko víta odporúčanie rokovaní s Macedónskom a Albánskom o členstve v EÚ

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 08:10 • 2 min
Slovensko víta odporúčanie rokovaní s Macedónskom a Albánskom o členstve v EÚ

BRUSEL/BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta zverejnenie správ Európskej komisie (EK) týkajúcich sa politiky rozširovania.

slovakia

left justify in out

Rovnako pozitívne vníma odporúčania otvoriť prístupové rokovania s Macedónskom a Albánskom o členstve v EÚ.

 

"Prístupové rokovania vnímame ako súčasť procesu modernizácie a reforiem týchto krajín a veríme v prijatie skorého rozhodnutia Európskej rady o ich otvorení. Správy potvrdzujú, že Čierna Hora pokročila naďalej v prístupových rokovaniach a má najväčší potenciál pre úspešné napredovanie," uviedlo MZvaEZ s tým, že Srbsko tiež dosiahlo v prístupovom procese pokrok vo viacerých oblastiach.

 

Rezort tvrdí, že od Srbska okrem reformného procesu očakáva i zintenzívnenie úsilia v rámci dialógu o normalizácii vzájomných vzťahov s Prištinou, vrátane skorej implementácie už dosiahnutých dohôd. "Rovnako zintenzívnenie úsilia v rámci dialógu a skorú implementáciu dosiahnutých dohôd očakávame aj od Prištiny. Veríme, že politickí lídri Kosova budú väčšiu pozornosť venovať vnútornému reformnému procesu, ktorý je nevyhnutný pre napĺňanie jeho európskej perspektívy," tvrdí ministerstvo.

 

Vo vzťahu k Bosne a Hercegovine bude dôležité posúdenie odpovedí orgánov tejto krajiny v dotazníku Európskej komisie. Napriek dosiahnutému pokroku Turecka v niektorých oblastiach a pri riešení migrácie existujú výhrady k plneniu kodanských politických kritérií.

 

MZVaEZ verí, že zverejnené hodnotenia eurokomisie pomôžu ďalej stimulovať reformné úsilie krajín, ktoré sa chcú stať plnohodnotnými členmi EÚ. "SR zoberie predmetné správy do úvahy pri plánovaní svojich aktivít v duchu doterajšej podpory reformných a integračných procesov. To sa týka tiež diskusií medzi členskými štátmi na úrovni Európskej únie a formovania spoločného postoja," uviedol rezort. Kľúčové bude v tomto smere júnové zasadnutie Európskej rady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies