Slovensko vie podľa premiéra pomôcť Rwande s využívaním jadrovej energie

NETKY.SK • 18 Február 2022, 14:00 • 2 min
Slovensko vie podľa premiéra pomôcť Rwande s využívaním jadrovej energie

BRATISLAVA/BRUSEL - Premiér Eduard Heger povedal po bilaterálnom stretnutí s prezidentom Rwandy Paulom Kagamem, ktoré sa uskutočnilo pred začiatkom druhého dňa samitu krajín Európskej únie (EÚ) a Africkej únie, že Rwanda by chcela viac využívať jadrovú energiu a Slovensko s ňou má bohaté skúsenosti.

slovakia

left justify in out

„Rozprávali sme sa o možnej spolupráci v oblasti jadrovej energie a o tom, ako Rwande vieme pomôcť,“ povedal premiér, ktorý rwandskému prezidentovi tlmočil slovenskú skúsenosť s jadrovou energiou. Dodal, že s touto africkou krajinou by malo Slovensko nadviazať spoluprácu aj na poli vzájomných investícií.

 

img

Obaja lídri sa zaoberali aj postavením žien v politike. Rwanda je zaujímavá tým, že ženy tvoria 62 percent tamojšieho parlamentu a majú 52-percentné zastúpenie aj v tamojšej vláde. Heger sa zaujímal o to, ako sa také krajne veľké zastúpenie žien podarilo dosiahnuť. „Stojí to na dvoch princípoch. Po prvé na tom, že vzdelanie zabezpečujú aj pre ženy, čo je u nás samozrejmosť. Druhým kľúčom je povzbudzovanie žien do politických funkcií, čo sa odrazilo aj na zastúpení žien v politike,“ objasnil predseda vlády.

 

img

Prezident Kagame s premiérom Hegerom prediskutoval aj otázku hodnoty za peniaze. Vyjadril sa, že je dôležité, aby sa merali výsledky prínosu peňazí prichádzajúcich z Európy či z iných vyspelých krajín. „Na základe meraní by sa malo vyhodnocovať, či sa vynaložené peniaze míňajú alebo nemíňajú účinkom,“ povedal Heger.

Premiér sa dnes stretne aj s predstaviteľmi Ghany, ktorá má nízku zaočkovanosť. Bilaterálne rokovanie sa má preto týkať možnosti ponúknutia vakcín.
 

Prečítajte si: Ministerstvo rozhodlo v prípade návštev u Borisa Kollára v nemocnici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies