Slovensko v rebríčku Doing Business zostalo na 29. priečke

NETKY.SK • 28 Október 2015, 09:21 • 2 min
Slovensko v rebríčku Doing Business zostalo na 29. priečke

BRATISLAVA - Slovensko si v porovnaní kvality podnikateľského prostredia s ostatnými krajinami v rámci štúdie Doing Business 2016 udržalo 29. priečku. Slovensko sa o túto pozíciu delí so Slovinskom. Rebríček Doing Business 2016 zahŕňa 189 krajín.

slovakia

left justify in out

Absolútnym lídrom v kvalite podnikateľského prostredia podľa zverejneného rebríčka, ktorý zostavuje Svetová banka, je Singapur nasledovaný Novým Zélandom. Na tretej pozícii je Dánsko. Česko obsadilo 36. pozíciu, Maďarsko 42. priečku a Poľsko 25. miesto.

 

Slovensko najvýraznejší posun smerom nahor zaznamenalo v oblasti platenia daní, keď si v tejto oblasti polepšilo o 36 priečok a dostalo sa na 73. pozíciu. Slovenská republika si polepšila aj v oblasti zakladania podnikania, keď sa dostala zo 71. pozície na 68. miesto. Naopak, najvýraznejší pokles nastal v kategórii vybavovania stavebného povolenia a získania úveru. V týchto kategóriách si SR pohoršila zhodne o šesť miest. V kategórii vybavovania stavebných povolení sa tak ocitla na 84. priečke a v kategórii získavania úveru na 42. pozícii. O tri priečky, teda na 33. miesto, kleslo Slovensko v kategórii riešenia insolventnosti.

 

Štúdia Svetovej banky Doing Business neskúma všetky aspekty podnikateľského prostredia, ktoré môžu mať dopad na firmy a investorov. Svetová banka napríklad v porovnaní krajín nevyhodnocuje bezpečnostnú situáciu, makroekonomickú stabilitu, korupciu, kvalifikáciu pracovnej sily alebo stabilitu finančných systémov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona