Slovensko v produkcii kaprov za okolitými štátmi zaostáva

NETKY.SK • 19 December 2016, 12:22 • 2 min
Slovensko v produkcii kaprov za okolitými štátmi zaostáva

BRATISLAVA - Kapor je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Jeho chov dominuje v krajinách V4, a to najmä v Poľsku, Českej republike a Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Tieto krajiny sa podieľajú na európskej produkcii kaprov viac ako polovicou. Regionálnou výnimkou je Slovensko, ktorého podiel na európskej produkcii predstavuje 0,3 %. Výrazne tak za ostatnými krajinami zaostáva. Ukázala to najnovšia analýza UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

V absolútnych číslach je najväčším európskym producentom kaprov Poľsko, kde sa ročne vyprodukuje takmer 20.000 ton kaprov. Len nepatrne menšiu produkciu dlhodobo vykazuje Česká republika. "Rebríčku v prepočte na obyvateľa teda jednoznačne dominujú Česi s produkciou 1,8 kilogramu (kg) kaprov na obyvateľa pred Maďarmi s 1,2 kg kapra na obyvateľa. Viac ako 1 kg kaprov na obyvateľa vyprodukuje aj Litva," uvádza sa v analýze banky. Nadpriemerná produkcia kaprov je však aj vo viacerých ďalších krajinách regiónu strednej a východnej Európy, a to v Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku či Lotyšsku. "Už menej sa darí chovu kapra v prevažne hornatých krajinách regiónu strednej Európy ako Slovensko, ktoré vyprodukuje 46 gramov na obyvateľa," vyčíslili analytici banky s tým, že slabší chov je aj v Slovinsku či Rakúsku. "V priemere krajiny Európskej únie vyprodukujú ročne 173 gramov kapra na obyvateľa," píše sa v analýze.

 

Aj napriek tomu, že produkcia kaprov na Slovensku za okolitými krajinami zaostáva, táto ryba je predsa len tradičným pokrmom aj slovenskej kuchyne. "Miestna produkcia kaprov dokáže pritom uspokojiť len približne jednu pätinu domácej spotreby, a tak je krajina odkázaná na ich dovoz. Slovensko je tak najväčším čistým dovozcom kaprov v prepočte na obyvateľa spomedzi všetkých krajín EÚ," tvrdia analytici banky s tým, že kapry sa na Slovensko pritom dovážajú len z dvoch susedných krajín. Drvivá väčšina pochádza z Českej republiky, ostatok z Maďarska. "Najväčším čistým exportérom kaprov v Európe sú práve Česi. Okrem domácich stolov smeruje najväčšia časť českých kaprov do Poľska, Nemecka a na Slovensko," priblížili analytici.

 

Významnými európskymi exportérmi kaprov sú aj Chorváti, Litovčania, Maďari a Bulhari. "Naopak, Poľsko, ktoré je v absolútnom vyjadrení najväčším producentom kaprov v Európe, nedokáže z vlastných zdrojov plne uspokojiť ani vlastnú spotrebu kaprov, a tak sa radí medzi čistých dovozcov kaprov," uvádza sa v analýze.

 

Analytici sa pozreli aj na intenzitu zahraničného obchodu s kaprami. Takmer dve tretiny dovozov kaprov na Slovensko sa uskutočnia v predvianočnom období v mesiacoch november a december, podobný podiel predvianočného obdobia je aj pri vývoze kaprov z Čiech. V priemere v EÚ v roku 2015 na predvianočné obdobie pripadalo až 54 % zahraničného obchodu s kaprami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies