Slovensko v oblasti školstva zaostáva za svojimi možnosťami

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:12 • 2 min
Slovensko v oblasti školstva zaostáva za svojimi možnosťami

Slovensko v oblasti školstva zaostáva za svojimi možnosťami

slovakia

left justify in out

Slovensko v oblasti školstva zaostáva za svojimi možnosťami. Dôvodom nie je iba nedostatok finančných prostriedkov, ale aj zle nastavený systém. Na rokovaní školského parlamentného výboru to dnes vyhlásil minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) v rámci predstavovania svojich priorít z programového vyhlásenia vlády. Dokument výbor po diskusii odporučil Národnej rade SR schváliť. Rovnako odporučil plénu vysloviť dôveru vláde SR, ktorá ho predložila.
      Jurzyca je presvedčený, že v školstve treba zmeniť "pravidlá hry". Mieni presadzovať napríklad rovnosť šancí, väčšie začleňovanie znevýhodnených skupín do spoločnosti a dôraz chce klásť na "fenomény ako morálka". Za nevyhnutnú považuje aj výchovu detí ku kritickému mysleniu a mysleniu v súvislostiach. V rámci zmien plánuje otvoriť trh s učebnicami, zaviesť povinný posledný ročník v materských školách, ako aj povinnú angličtinu od prvého ročníka základných škôl. Posvietiť si chce na udeľovanie vysokoškolských titulov a dôraz bude klásť aj na to, aby slovenskí študenti chodili na štúdiá do zahraničia a naopak. Vo svojich prioritách neobchádza ani športovanie detí. Rovnako by chcel zlepšiť mzdové ohodnotenie zamestnancov. "Ale bude to ťažké," poznamenal.
      "Nevidím tu nijaké systémové zmeny, ktoré by mali nastať," reagoval na programové vyhlásenie exminister školstva a súčasný podpredseda školského výboru Ján Mikolaj (SNS). Vládny program v oblasti školstva považuje za nedokončený dokument, ktorý posilňuje štátny dirigizmus. Z pohľadu návrhov ho označil za "sklamanie". Podľa neho totiž síce pomenúva problémy, ale neprináša žiadne konkrétne riešenia.
      V dokumente Mikolajovi chýba napríklad história národa, solidarita, humanita, spravodlivosť. Občiansky aktivizmus, o ktorom sa v programe píše, mu nestačí. Rovnako sa mu nepozdáva, že vláda plánuje zvýšiť autonómiu škôl. "Doteraz sa ešte nevedia vyrovnať s tou, ktorú majú," zdôvodnil. Mikolaj kritizoval aj zámer kabinetu prehodnotiť systém špeciálnych škôl. "Máme najlepší systém. Hovoria to aj Fíni, ktorí sem chodia. Do prehodnocovania by som preto nešiel," zdôraznil. Podceňovanou oblasťou je podľa neho mládež a šport.
      Poslancovi NR SR za Most-Híd zo strany OKS Petrovi Osuskému neprekáža všeobecnosť vládneho programu, na ktorú upozorňuje opozícia. "Programové vyhlásenie má iný zámer ako to, aby sme v ňom hľadali paragrafové znenia zákonov či termíny a sumy. Udáva smerovanie," vysvetlil.
      Bývala šéfka školského výboru Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) na Mikolajove výčitky týkajúce sa nekonkrétností reagovala tým, že vládna koalícia bude mať štyri roky na konkrétne riešenia. S tvrdením, že vládny program je nekonkrétny, nesúhlasí ani jej stranícky kolega Miroslav Beblavý. "Chceme povinný posledný ročník materskej školy, povinnú angličtinu, to sú veľmi konkrétne záväzky," poznamenal s tým, že programové vyhlásenie považuje za "veľmi ambiciózne".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies