Slovensko v máji 2016 vykázalo historicky najvyššiu defláciu

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 11:36 • 2 min
Slovensko v máji 2016 vykázalo historicky najvyššiu defláciu

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny v SR v máji 2016 prekvapili. V porovnaní s aprílom 2016 sa v priemere nezmenili, v medziročnom porovnaní sa však dynamika ich medziročného poklesu zdvojnásobila z 0,4 % až na 0,8 %. Slovensko tak v máji 2016 vykázalo historicky najvyššiu defláciu. Uviedol to na margo májovej inflácie analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

slovakia

left justify in out

"Hoci sa Slovensko nachádza v deflácii už viac ako dva roky, miera deflácie je stále relatívne mierna ťahaná výlučne ponukovými faktormi. Takáto forma deflácie ekonomike v zásade neškodí, práve naopak, spotrebu domácností podporuje, keď klesajúce ceny energií a potravín zvyšujú disponibilné zdroje domácností na ostatné výdavky," zdôraznil.

 

Dôvodom prekvapivo silného májového zvýraznenia medziročného poklesu cien bol podľa neho najmä neštandardný vývoj cien potravín. Ich ceny sa v máji tohto roka v priemere znížili o 0,6 %. V máji pritom pod vplyvom sezónneho zvýšenia cien ovocia a zeleniny ceny potravín zvyčajne rastú, za posledných 10 rokov v priemere o 0,8 % medzimesačne.

 

Potraviny naposledy vykázali podľa Koršňáka medzimesačný pokles cien ešte v roku 1999. Tohtoročný máj však nepriniesol zvýšenie cien sezónnych potravín, naopak, ceny ovocia aj zeleniny v porovnaní s aprílom klesali, pridal sa aj výrazný pokles cien nealkoholických nápojov, ďalej klesali aj ceny mlieka, syrov, vajec či pečiva. V medziročnom porovnaní sa tak dynamika poklesu cien potravín prehĺbila z 2,5 % až na 4,2 % a ceny potravín tak vykázali najvýraznejší medziročný pokles od konca roku 2009.

 

"Naďalej platí, že v ekonomike neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas väčšiny tohto roka. Nízka cena ropy a ostatných energetických komodít okrem priameho vplyvu cez ceny pohonných látok a regulovaných cien energií spomaľuje aj zotavenie dopytovej inflácie. Návratu cien potravín do plusu bránia aj daňové zmeny - zníženie DPH na vybrané potraviny. Inflácia by sa preto mohla vrátiť do kladných hodnôt najskôr v závere tohto roka, po takmer troch rokoch, keď postupne začne odznievať efekt nízkej ceny ropy," dodal Koršňák.

 

Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho inflácia je na Slovensku stále "v zápore" kvôli medziročnému poklesu cien energií, dopravy a potravín. "A práve potraviny ju v máji 2016 stiahli ešte hlbšie," doplnil Arady.

 

"Po tomto prekvapivom poklese, sa zdá, že môžeme konštatovať, že celoročná inflácia v roku 2016 ostane opäť v zápore, už tretí rok v rade. Zvrátiť by to mohli snáď len prudko rastúce ceny potravín v prípade extra slabej úrody, respektíve silný rast cien ropy," zdôraznil analytik VÚB.

 

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny v SR sa v máji 2016 medzimesačne v úhrne nezmenili. V máji 2016 v porovnaní s májom 2015 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies