Slovensko v kvalifikácii ME 2020 aj proti vicemajstrovi sveta Chorvátsku a Walesu

NETKY.SK • 2 December 2018, 15:21 • 2 min
Slovensko v kvalifikácii ME 2020 aj proti vicemajstrovi sveta Chorvátsku a Walesu

DUBLIN - Slovenská futbalová reprezentácia bude bojovať o účasť na majstrovstvách Európy 2020 v kvalifikačnej E-skupine s úradujúcimi vicemajstrami sveta Chorvátmi, semifinalistami ostatného kontinentálneho šampionátu Walesanmi, susedmi s Maďarska a hráčmi Azerbajdžanu.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v írskom Dubline, v ktorom národný tím SR vytiahli z tretieho zo šiestich výkonnostných košov podľa umiestnenia v skupinovej časti európskej Ligy národov 2018/2019.

Slovákov z osudia vytiahol niekdajší portugalský reprezentant Nuno Gomes a priradil ich do "éčka" k úradujúcim vicemajstrom sveta Chorvátom a "bronzovému" tímu z ME 2016 - Walesanom. K týmto mužstvám v neskoršom priebehu žrebu pribudli aj Maďarsko a Azerbajdžan. Spomedzi týchto súperov sa slovenská reprezentácia v minulosti v eliminačných cykloch stretla s Walesom, Maďarskom a Azerbajdžanom. Tím spod Tatier v žiadnej z doterajších kvalifikácii nenatrafil na Chorvátov. "Chorvátsko je aktuálny vicemajster sveta, má neskutočnú kvalitu. Videl som ich posledný zápas v Anglicku, musím im vyjadriť rešpekt, no zároveň dodávam, že z tejto skupiny môže postúpiť ktorékoľvek mužstvo. So žrebom môžeme byť spokojní. Skupiny, v ktorých figurujú tímy Španielska a Nemecka, sú veľmi silné. Nepríjemné pocity som mal po tom, čo hrozilo, že by sme mohli byť vyžrebovaní práve do skupiny s Nemeckom," poznamenal Hapal podľa oficiálnej stránky Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Európski šampióni z Portugalska sa predstavia v eliminačnej B-skupine v spoločnosti tímov Ukrajiny, Srbska, Litvy a Luxemburska. "Na dve postupové miesta z našej skupiny sú traja kandidáti a Portugalsko je jedným z nich. Vyhli sme sa Nemecku, ale dá sa aj povedať, že oni sa vyhli nám. Ukrajina a Srbsko sú ťažkí protivníci - obaja postúpili zo svojich skupín v Lige národov. Nebude to jednoduché ani proti Litve a Luxembursku, ktoré rýchlo napreduje. Čaká nás náročná skupina a musíme byť na to pripravení," povedal podľa uefa.com tréner Portugalčanov Fernando Santos.

Na Francúzsko, držiteľa zlata z tohtoročných MS v Rusku, čakajú v rámci H-skupiny konfrontácie s Islandom, Tureckom, Albánskom, Moldavskom a Andorrou. "Niektoré tímy poznáme dobre, pretože sa s nimi pravidelne stretávame, napríklad Albánsko a Island. Čaká nás cesta do Turecka, kde vždy býva veľmi horúca atmosféra. Dnes si uvedomujeme, že všetky zápasy budú ťažké. Kvalifikácia je dlhý proces, musíme získať viac bodov ako naši súperi. Neexistuje priestor na ľahkovážnosť, musíme k tomu pristúpiť seriózne," uviedol pre denník L´Equipe francúzsky kouč Didier Deschamps.

Štvornásobní majstri sveta Nemci, ktorí boli nasadení "až" v druhom koši, natrafia v "céčku" na Holanďanov, Severných Írov, Estóncov a Bielorusov. "Skupina je neuveriteľne ťažká, favoritmi sú Nemecko a Holandsko. Obidve krajiny by mali postúpiť na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2020. Zaujímavým súperom je aj Severné Írsko. Tešíme sa už na budúci rok," vyjadril sa kormidelník Nemcov Joachim Löw. "Máme v skupine Nemecko, najsilnejšie mužstvo z druhého koša. Nedávno sme proti nemu hrali, poznáme ho a ono pozná nás. Zvyšní súperi sú akceptovateľní. Z dnešného žrebu mám dobré pocity," dodal holandský tréner Ronald Koeman.

Účastníci budúcoročného júnového finálového turnaja Ligy národov (Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko a Anglicko, pozn.) mali zaručené nasadenie do päťčlennej skupiny. Z desiatich kvalifikačných skupín (piatich päťčlenných a piatich šesťčlenných, pozn.) postúpia na ME 2020 dve najlepšie mužstvá. Zostávajúce kvarteto účastníkov kontinentálneho šampionátu vzíde zo štyroch turnajov play-off jednotlivých divízii LN 2018/2019, ktoré sa uskutočnia v marci 2020.

Na organizácii najbližšieho šampionátu na "starom kontinente" bude participovať dovedna dvanásť krajín - Anglicko, Azerbajdžan, Dánsko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko, Rumunsko, Rusko, Škótsko, Španielsko a Taliansko. Európska futbalová únia (UEFA) zvolila tento model s tuctom organizátorských krajín po celom kontinente pri príležitosti 60. výročia od momentu, kedy sa uskutočnili premiérové ME. Aby sa na turnaj mali možnosť prebojovať všetky organizátorské krajiny, v jednotlivých eliminačných skupinách sa mohli ocitnúť maximálne dve z nich. UEFA pri nedeľňajšom žrebe brala do úvahy aj niekoľko politických, poveternostných a geografických obmedzení.


Kvalifikačné zápasy o postup na ME 2020 sa uskutočnia v priebehu budúceho roka, a to v marcovom, júnovom, septembrovom, októbrovom a novembrovom asociačnom termíne.

Zloženie skupín v kvalifikácii o postup na futbalové majstrovstvá Európy v roku 2020:
A-skupina: Anglicko, Česko, Bulharsko, Čierna Hora, Kosovo
B-skupina: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Luxembursko
C-skupina: Holandsko, Nemecko, Severné Írsko, Estónsko, Bielorusko
D-skupina: Švajčiarsko, Dánsko, Írsko, Gruzínsko, Gibraltár
E-skupina: Chorvátsko, Wales, SLOVENSKO, Maďarsko, Azerbajdžan
F-skupina: Španielsko, Švédsko, Nórsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta
G-skupina: Poľsko, Rakúsko, Izrael, Slovinsko, Macedónsko, Lotyšsko
H-skupina: Francúzsko, Island, Turecko, Albánsko, Moldavsko, Andorra
I-skupina: Belgicko, Rusko, Škótsko, Cyprus, Kazachstan, San Maríno
J-skupina: Taliansko, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Grécko, Arménsko, Lichtenštajnsko

Termíny kvalifikačných zápasov:
1. hrací deň: 21. - 23. marca 2019
2. hrací deň: 24. - 26. marca 2019
3. hrací deň: 7. - 8. júna 2019
4. hrací deň: 10. - 11. júna 2019
5. hrací deň: 5. - 7. septembra 2019
6. hrací deň: 8. - 10. septembra 2019
7. hrací deň: 10. - 12. októbra 2019
8. hrací deň: 13. - 15. októbra 2019
9. hrací deň: 14. - 16. novembra 2019
10. hrací deň: 17. - 19. novembra 2019

Termíny turnajov play-off jednotlivých divízii Ligy národov 2018/2019:
Žreb play-off: 22. novembra 2019
Semifinále: 26. - 28. marca 2020
Finále: 29. - 31. marca 2020

Nasadenie do výkonnostných košov pred žrebom kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2020 vo futbale:
1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko
2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, Česko
3. kôš: Slovensko, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael
4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko
5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faerské ostrovy
6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies