Slovensko v boji proti korupcii naďalej stagnuje: V svetovom rebríčku sme na tom zle

NETKY.SK • 25 Január 2017, 09:03 • 2 min
Slovensko v boji proti korupcii naďalej stagnuje: V svetovom rebríčku sme na tom zle

BRATISLAVA - Slovensko v boji proti korupcii naďalej stagnuje. Zhoršujú sa aj globálne podmienky na boj proti nej. Vyplýva to zo svetového rebríčka vnímania korupcie od Transparency International, o ktorom informuje Transparency International Slovensko.

slovakia

left justify in out

"V rebríčku skončilo Slovensko za rok 2016 na 54. mieste. Zachovalo si minuloročné skóre 51 zo sto maximálnych bodov. Ide zároveň o zhoršenie o štyri miesta oproti roku 2015 pri rozšírení počtu hodnotených krajín zo 168 na 176 štátov. Ide o siedme najhoršie umiestnenie z krajín EÚ, keď za nami skončili Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko, Taliansko, Grécko a ako posledné Bulharsko," vymenúva TIS.

 

Za dobrú správu považuje pokročilú prípravu novely infozákona, ktorá má na Slovensku ambíciu zefektívniť a rozšíriť právo občanov na informácie.

 

Rebríček Transparency International reflektuje úroveň vnímania domácich a zahraničných analytikov a manažérov. Podľa neho sú najčistejšími krajinami Dánsko a Nový Zéland (90 bodov). Najskorumpovanejšími sú Somálsko a Južný Sudán (10, resp. 11 bodov).

 

V rebríčku vnímania korupcie sa minulý rok zhoršilo 70 krajín a zlepšilo 60 štátov, čo naznačuje zhoršujúce sa medzinárodné podmienky na boj proti korupcii. Nedostatočný boj proti korupcii prispieva podľa šéfa celosvetovej Transparency International Josého Ugaza k rastu populistických politikov, ktorí však korupciu tiež nebudú vedieť riešiť.

 

"V krajinách s populistickými či autokratickými lídrami často vidíme oslabovanie demokracie a znepokojivý trend útokov na občiansku spoločnosť, slobodu médií či podkopávanie nezávislosti trestných orgánov. Namiesto boja s klientelizmom tak títo politici zvyčajne dovedú krajinu do ešte horšej korupcie," doplnil Ugaz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona