Slovensko upraví legislatívu kvôli účasti v eurovale

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:50 • 2 min
Slovensko upraví legislatívu kvôli účasti v eurovale

Slovensko upraví legislatívu kvôli účasti v eurovale

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa bude už čoskoro môcť pripojiť k Európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), tzv. eurovalu. Doteraz platná legislatíva neumožňovala účasť SR v mechanizme záruk pre členské krajiny eurozóny, na ktorom sa má Slovensko v priebehu nasledujúcich troch rokov podieľať garanciami vo výške 4,37 miliardy eur.
      Vláda preto dnes schválila návrh zákona o špecifických štátnych zárukách, ktorý má vytvoriť legislatívne podmienky pre poskytnutie a realizáciu takýchto záruk v súlade s rámcovou zmluvou o EFSF, ktorú slovenský parlament schválil 11. augusta tohto roka. Vzhľadom na potrebu urýchleného spustenia mechanizmu v rámci eurozóny by mala teraz Národná rada (NR) SR prerokovať zákon v skrátenom konaní a účinný by mal byť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.
      EFSF má formu akciovej spoločnosti so sídlom v Luxemburgu, založenej 7. júna jediným akcionárom - Luxemburským veľkovojvodstvom. Akcie spoločnosti sa následne prevádzajú na ostatné členské štáty eurozóny, ktoré vstupujú do spoločnosti po dokončení potrebných domácich legislatívnych zmien, pričom sa budú na základnom kapitáli podieľať rovnakým pomerom ako na základom kapitáli Európskej centrálnej banky (ECB).
      V prípade, že sa niektorý z členov eurozóny v budúcnosti dostane do finančných problémov podobných Grécku, EFSF na poskytnutie pomoci takejto krajine emituje dlhopisy, za ktoré sa zaručia jeho akcionári. Samotné poskytovanie záruk prostredníctvom ochranného valu nebude mať podľa ministerstva financií vplyv na rozpočet SR. K tomu dôjde len v prípade, že by dlžnícke krajiny neboli schopné splácať poskytnuté úvery a ručitelia by tak museli premeniť svoju záruku na reálne peňažné plnenie.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies