Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké-Užhorod čaká obnova za vyše 1,73 mil.eur

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 16:08 • 2 min
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké-Užhorod čaká obnova za vyše 1,73 mil.eur

VYŠNÉ NEMECKÉ - Rekonštrukciou za vyše 1,73 milióna eur prejde v nasledujúcich mesiacoch cestný hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Na nákladoch projektu sa budú finančne podieľať Európska únia (90 %) a štátny rozpočet SR (10 %).

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia priechodu sa začala dnes, a to oficiálnym odovzdaním staveniska. Spadá pod spoločný slovensko-ukrajinský projekt s názvom Modernizácia a rekonštrukcia hraničných priechodov na slovensko-ukrajinskej hranici, ktorý je implementovaný prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina 2007 – 2013.
     

Výsledkom začatej rekonštrukcie má byť predovšetkým zvýšenie komfortu pri vybavovaní cestujúcich a zníženie čakacích lehôt v osobnej doprave, informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová. 
     

V rámci projektu sa podľa jej slov ráta so zvýšením počtu jazdných pruhov pre osobnú dopravu z troch na štyri na vstupe a zvýšením počtu pruhov z dvoch na tri pri výstupe zo SR. Na priechode ďalej pribudne nový záložný zdroj elektrickej energie a účinnejšia odvodňovacia sústava. Ku zvýšeniu bezpečnosti má prispieť modernizácia a rozšírenie kamerového systému, v pláne je ďalej rekonštrukcia staršej administratívnej budovy, ktorá je v prevádzke od 60. rokov minulého storočia.
     

Súčasťou projektu má byť podľa jej slov aj úprava koridoru pre chodcov a cyklistov, ktorí však uvedeným priechodom zatiaľ prechádzať nemôžu. "Momentálne ja hraničný priechod dočasne uzavretý pre peších cestujúcich a cyklistov. Dôvodom je uzavretá zmluva medzi Slovenskom a Ukrajinou. Ak dôjde ku zmene tejto zmluvy, tak, samozrejme, slovenská strana bude pripravená na zabezpečenie priechodu aj pre peších cestujúcich a cyklistov," vysvetlila Baloghová.
     

Stavebné práce v réžii Inžinierskych stavieb, a. s., prevádzku hraničného priechodu neprerušia. Budú sa teda realizovať pri jeho plnej prevádzke. "V nevyhnutných prípadoch, keď sa budú klásť asfaltové povrchy a podobne, bude musieť dôjsť k čiastočným nevyhnutným obmedzeniam. Nemali by však spôsobovať zdržiavanie dopravy," vysvetlil zástupca oddelenia investičnej výstavby Finančného riaditeľstva SR Igor Benci. Dodal, že rekonštrukcia v rámci zmieneného projektu ENPI by nemala trvať dlhšie ako päť mesiacov. Realizátor stavby ju plánuje v tejto súvislosti sfinalizovať najneskôr v septembri 2015.
     

V priestoroch hraničného priechodu budú okrem projektu ENPI realizované do konca roka 2015 aj ďalšie rekonštrukčné práce, a to v  časti, kde sa vybavuje nákladná dopravu. Pôjde konkrétne o opravu jazdných pruhov a tamojšieho verejného osvetlenia. Všetky práce chcú koordinovať, aby mali čo najmenší dopad na prevádzku priechodu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies