Slovensko trvalo podporuje ciele a princípy Energetickej únie EÚ

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 11:16 • 2 min
Slovensko trvalo podporuje ciele a princípy Energetickej únie EÚ

BRATISLAVA - Slovenská republika trvalo podporuje ciele a princípy Energetickej únie EÚ, najmä diverzifikáciu zdrojov, dodávateľov a tranzitných trás, energonosičov. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2015, ktorú dnes prerokoval a schválil na svojej schôdzi vládny kabinet.

slovakia

left justify in out

V súlade s týmito princípmi sa podľa správy MZVaEZ angažovalo v získavaní podpory pre slovenský projekt plynovodu Eastring, ktorého zámerom je spojiť slovenskú tranzitnú infraštruktúru s Južným (plynovým) koridorom a terminálom na skvapalnený zemný plyn v Grécku. "Realizácia Južného koridoru (Southern Gas Corridor) je plne podporovaná EÚ s cieľom realizácie budúceho tranzitu plynu z Kaspickej oblasti. Trasa plynovodu Eastring by mala ísť cez Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko," spresnil v dokumente rezort diplomacie.

 

V otázke energetickej bezpečnosti bolo vlani podľa MZVaEZ kľúčovou témou plánované vybudovanie plynovodu Nord Stream 2, ktorý by zásadne poškodil ekonomické a politické záujmy Slovenskej republiky, najmä s ohľadom na zachovanie ukrajinského tranzitného koridoru a využívanie tranzitnej infraštruktúry, ktorá prechádza cez SR.

 

Podľa správy koordinovalo MZVaEZ postup proti Nord Stream 2 s ostatnými dotknutými ministerstvami - Ministerstvom hospodárstva SR a predstaviteľmi privátneho sektora. "Zároveň čelní predstavitelia MZVaEZ SR a vedúci zastupiteľských úradov v zahraničí s aktívnou podporou ekonomických diplomatov poukazovali na negatívne dôsledky tohto projektu v rámci všetkých bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní," dodal v správe rezort zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies